Klachten na een ic-opname: 7 vragen over het post-intensive care syndroom

Moe, benauwd, angstig, moeite met concentreren: het zijn klachten die patiënten kunnen overhouden aan hun opname op de intensive care. Wat kun je als verpleegkundige doen voor patiënten met dit post-intensive care syndroom (PICS)?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
post intensive care syndroom
Illustratie: Bernet Ragetli

1 Wat is PICS?

PICS staat voor post-intensive care syndroom. Het is geen aandoening op zich, maar een verzameling van klachten die patiënten kunnen overhouden aan een opname op de intensive care (ic). PICS-klachten kunnen fysiek zijn, zoals spierzwakte, slechte conditie, vermoeidheid, benauwdheid en spier- en gewrichtspijn.

Psychische klachten komen ook voor, in de vorm van posttraumatische stress-symptomen zoals angst, herbeleving en depressie. Ten slotte kunnen er ook cognitieve problemen optreden, zoals concentratie- en geheugenproblemen. Vaak is er sprake van meerdere klachten. Kenmerkend voor PICS is dat de klachten zijn ontstaan of verergerd tijdens of na de ic-opname.

De klachten

0
129

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.