Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kun je niet op vakantie vanwege covid-19? Dit zijn de regels

Mogelijk is je vakantie door de coronacrisis ingetrokken. Kun je kosten vergoed krijgen via je werkgever? En hoe lang behoud je je vakantie-uren?
Verpleegkundigen werkzaam in het ziekenhuis krijgen vanwege covid-19 langer de tijd hun openstaande wettelijke vakantie-uren op te nemen. Foto Pixabay

Nursing vroeg Marloes Kortland, jurist van vakbond NU’91, antwoord te geven op coronagerelateerde vragen over vakanties.

Mijn toegekende vakantie is ingetrokken vanwege covid-19, mag dat en wat wordt vergoed?

Een werkgever mag de vakantie van een werknemer intrekken als deze aantoonbaar leidt tot een ernstige verstoring van het weer op orde brengen van de bedrijfsvoering. Nu, maar ook nog na de coronacrisis, kunnen werkgevers dit sneller aantonen, zegt Kortland. ‘Maar bij elke situatie moeten de individuele belangen worden beoordeeld. Weigeren of intrekken van de vakantie is alleen toegestaan als het belang van de werkgever zwaarder weegt dan dat van de werknemer.’

Zowel in de wet als in de cao’s staat dat de werkgever schade moet vergoeden die door het intrekken van de vakantie is ontstaan. Het gaat daarbij om kosten voor jezelf die je niet op een andere manier gecompenseerd kunt krijgen.

Een geannuleerde vlucht krijg je waarschijnlijk door de luchtvaartmaatschappij vergoed, daarvoor kun je dus niet bij je werkgever aankloppen. Voor eventuele kosten voor het omboeken van je vlucht wel. De aanbetaling voor een campingplek voor je eigen gezin zal je werkgever waarschijnlijk wel vergoeden, maar niet de aanbetaling die je voor vrienden hebt gedaan. ‘Probeer dus eerst de kosten zelf vergoed te krijgen, daarna kun je voor zelf gemaakte kosten bij je werkgever aankloppen’, zegt Kortland.

Kan ik mijn aangevraagde vakantie-uren intrekken als ik vanwege de coronacrisis niet op vakantie wil en liever ga werken?

Het is heel begrijpelijk als je die 2 weken die je in juli vrij zou zijn nu wilt bewaren voor een ander moment, want echt op vakantie gaan is veel lastiger geworden, weet Kortland. ‘Maar je werkgever is
niet verplicht om je vakantie-uren op jouw verzoek door te schuiven naar een later tijdstip. De roosters zijn definitief als ze aan jou kenbaar zijn gemaakt.’

In gesprek gaan over de mogelijkheid vakantie door te schuiven kan natuurlijk wel, zegt Kortland. ‘Jij en je werkgever zijn er allebei bij gebaat dat je echt kunt ontspannen. Misschien kan je werkgever je inzetten voor andere werkzaamheden of op een andere afdeling of route. Vraag daar gerust naar, geef duidelijk aan waar je bevoegd en bekwaam voor bent en probeer tot een redelijke oplossing te komen.’

En als ik openstaande vakantie-uren niet kan opnemen, ben ik ze dan na 2020 kwijt?

In de cao VVT en cao UMC is al vastgelegd dat alle vakantie-uren pas na 5 jaar vervallen. De cao Ziekenhuizen volgt de wet en dat betekent dat normaal gesproken de wettelijke vakantie-uren (dus niet de PLB-uren) 6 maanden na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd komen te vervallen. Maar vanwege de coronacrisis is deze termijn tijdelijk met minstens een half jaar verlengd voor de medewerkers die niet in staat zijn hun vakantiedagen op tijd op te nemen’, benadrukt Kortland.

Al meer dan 80.000 zorgverleners zijn abonnee: de digitale Nieuwsbrief van Nursing krijgen zij twee keer per week gratis in hun mailbox. Boordevol nieuws, speciaal voor verpleegkundigen. Abonneer je hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.