Nursing Challenge: Hydrochloorthiazide

Hydrochloorthiazide is een diureticum. Het bevordert de uitscheiding van water door de nieren.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Dit artikel staat ook in Nursing-magazine december 2018 (Illustratie: Bernet Ragetli)

Hydrochloorthiazide mag niet worden gebruikt bij overgevoeligheid, anurie, een ernstige leverfunctiestoornis, een aangeboren lang-QT-intervalsyndroom en bij refractaire hypokaliëmie, hyponatriëmie of hypocalciëmie.1 Patiënten met levercirrose hebben een groter risico op verstoring van de elektrolytenbalans.Bij patiënten met jicht wordt hydrochloorthiazide niet geadviseerd. Diuretica kunnen de urinezuurconcentratie in het bloed verhogen en daardoor jichtaanvallen veroorzaken.1

Bij patiënten met diabetes mellitus kan hydrochloorthiazide bij dagelijkse doseringen van meer dan 25 mg de glucosetolerantie verminderen en daardoor hyperglykemie veroorzaken.1 Hydrochloorthiazide is gecontra-indiceerd bij het syndroom van Sjögren. Diuretica kunnen de traan- en speekselproductie verminderen, waardoor klachten als droge ogen en

1
2094

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

  1. Het glucoseverhogende effect is minimaal, in de NHG standaard cardiovasculair risicomanagement wordt er het volgende over gezegd:

    Diuretica en bètablokkers verhogen in geringe mate de glucoseconcentratie [Aksnes 2005, Mancia 2006], maar de prognostische betekenis hiervan is omstreden. De combinatie ARB’s, diuretica en bètablokkers dient te worden vermeden bij patiënten met een extra verhoogd risico op DM, bijvoorbeeld in geval van obesitas en/of een gestoorde glucosespiegel (nuchter glucose 6,1 tot 6,9 mmol/l) [Aksnes 2005, Mancia 2006], maar ook de prognostische betekenis hiervan is omstreden.

    Ik werk op een huisartsenpraktijk als praktijkverpleegkundige, als wij hydrochloorthiazide starten, wordt er hierom echt geen extra glucosecontrole afgesproken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.