Positieve Gezondheid: handig hulpmiddel of hype?

Het concept Positieve Gezondheid is hot. Overheid en zorgverzekeraars omarmen deze nieuwe kijk op gezondheid. Maar wat kun je ermee als verpleegkundige? En wat heeft de patiënt eraan?
Verpleegkundige met cliënt
Bij Positieve Gezondheid ligt het accent niet op beperkingen, maar op de veerkracht van mensen en wat hun leven betekenisvol maakt. (Foto: Arno Massee)

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine januari 2018

Mevrouw Scholten* (86) krijgt ADL-zorg vanwege kortademigheid. Na een schouderoperatie heeft ze de nodige complicaties gehad, maar desondanks lijkt ze nog positief in het leven te staan. Ze komt sociaal en goedgehumeurd over. Na zes weken evalueren we de zorg met mevrouw. Daarbij gebruiken we het spinnenweb met de zes dimensies van Positieve Gezondheid. Mevrouw blijkt zich minder goed te voelen dan wij hadden ingeschat. Met name op de dimensie ‘Meedoen’ scoort mevrouw lager, ze voelt zich eenzamer dan we dachten. We stellen voor om een extra zorgmoment in te lassen

0
1218

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder