Verpleegkundigen onzichtbaar in de media’: hoe kunnen we dat veranderen?

Verpleegkundigen worden maar sporadisch geciteerd in de media, bleek onlangs uit Amerikaans onderzoek.In Nederland en Vlaanderen lijkt dat niet veel beter te zijn. Waarom is het belangrijk dat verpleegkundigen hun mening geven in de media en hoe zorgen we ervoor dat dit in de toekomst vaker gebeurt?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
foto: IStock

Amerikaanse media die over de gezondheidszorg schrijven, laten maar in 2% van de artikelen verpleegkundigen aan het woord.1,2 Als journalisten verpleegkundigen al quoten, dan gaat het meestal over onderwerpen zoals de arbeidsmarkt of hun persoonlijke ervaringen op het werk. Verpleegkundigen komen vrijwel nooit aan het woord in verhalen over bredere kwesties zoals het beleid van de regering, onderzoek of de nationale gezondheidszorg. Een gemiste kans, zeggen de onderzoekers, want volgens hen zouden verpleegkundigen júist over dit soort onderwerpen nuttige uitspraken kunnen doen, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de gezondheidszorg.

Brug slaan tussen patiënt en gezondheidszorg

1
970

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

1 REACTIE

  1. Tijdens de cao acties binnen de umc’s hebben actiecomité s regelmatig de media gezocht en aangeschreven. Hier werd slechts sporadisch op gereageerd in tegenstelling tot de onderwijs acties. Gevolg is dat we als verpleegkundigen nog altijd zo’n 700€ achter lopen op de leerkrachten. In de zorg maak je je blijkbaar niet populair als je opkomt voor de beroepsgroep. Ook de ministers vinden immers dat we moeten dienen in plaats van verdienen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.