Patiënten met dementie in het ziekenhuis

Als je als verpleegkundige een patiënt met dementie op de afdeling krijgt, kan dit best pittig zijn. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? En welke vormen van dementie kun je zoal tegenkomen? Experts geven tips.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ILLUSTRATIE - Een oudere dame in pyjama staart naar een schaduw op de muur. In ongeveer een derde van de gevallen is dementie te voorkomen door een gezonde levenstijl, concluderen onderzoekers van het Erasmus MC. ANP XTRA ROOS KOOLE

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine juni 2016, als ‘Veiligheid in een vreemde omgeving’

Of ze nu in de wijk of in het ziekenhuis werken; verpleegkundigen signaleren, informeren, begeleiden en hebben steeds vaker een rol in de coördinatie van zorg voor patiënten met dementie.1 En dat is niet de meest gemakkelijke patiëntencategorie, weten Dewi Vestjens en Esther Feskens van het geriatrisch consultatieteam (GIDZ, Geriatrie In De Ziekenhuizen) in het Radboudumc in Nijmegen.2 ‘Om een patiënt met dementie echt te geven wat hij nodig heeft, moet je kunnen observeren, de tijd nemen en beschikken over een flinke portie geduld.

0
1940

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.