Patiënten met dementie in het ziekenhuis

Als je als verpleegkundige een patiënt met dementie op de afdeling krijgt, kan dit best pittig zijn. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? En welke vormen van dementie kun je zoal tegenkomen? Experts geven tips.
ILLUSTRATIE - Een oudere dame in pyjama staart naar een schaduw op de muur. In ongeveer een derde van de gevallen is dementie te voorkomen door een gezonde levenstijl, concluderen onderzoekers van het Erasmus MC. ANP XTRA ROOS KOOLE

Dit artikel is verschenen in Nursing-magazine juni 2016, als ‘Veiligheid in een vreemde omgeving’

Of ze nu in de wijk of in het ziekenhuis werken; verpleegkundigen signaleren, informeren, begeleiden en hebben steeds vaker een rol in de coördinatie van zorg voor patiënten met dementie.1 En dat is niet de meest gemakkelijke patiëntencategorie, weten Dewi Vestjens en Esther Feskens van het geriatrisch consultatieteam (GIDZ, Geriatrie In De Ziekenhuizen) in het Radboudumc in Nijmegen.2 ‘Om een patiënt met dementie echt te geven wat hij nodig heeft, moet je kunnen observeren, de tijd nemen en beschikken over een flinke portie geduld.

0
160

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder