Vijf wijze lessen uit vijf tuchtrechtzaken

Onlangs was het volop in het nieuws: de verpleegkundige die besloot om een 72-jarige patiënt met darmkanker en uitzaaiingen in de lever niet te reanimeren, ondanks dat hij een volledig reanimatiebeleid had. Hierop werd zij ontslagen en voor de tuchtrechter gedaagd.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Wat kunnen verpleegkundigen leren van tuchtrechtzaken?
Verpleegkundigen kunnen leren van tuchtrechtzaken. (Foto: Fotolia)

Lees meer over deze tuchtrechtzaak
Uit onderzoek van het Nivel1 bleek onlangs nog dat de helft van de verpleegkundigen niet weet wat het medisch tuchtrecht voor hen betekent. Ook lezen zij geen tuchtrechtbeslissingen, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel. Een gemiste kans, vinden de onderzoekers, want er is veel te leren van de fouten van anderen. Daarom vijf belangrijke recente tuchtzaken met commentaar van twee experts.

Onvoldoende postoperatieve zorg2.1

Tuchtzaak: Verpleegkundige wordt door patiënte onvoldoende postoperatieve zorg verweten na een bypassoperatie: dat er niet naar haar omgekeken werd, ze geen zuurstof kreeg toegediend, niet de noodzakelijke medicatie

0
9438

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.