Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Waar blijft onze salarisverhoging?

Al jaren pleiten verpleegkundigen, vakbonden en beroepsvereniging V&VN voor een hoger loon voor verpleegkundigen. Gaat dat er in 2019 eindelijk van komen?
Fotografie: IStock
Premium

‘Ik vind de verantwoordelijkheid, de

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  14 REACTIES

  1. Het is voor mij ook het meest frustrerende; het salaris dat totaal niet past bij de werkzaamheden en verantwoordelijkheden die je als verpleegkundige hebt. Zeker in vergelijking met andere beroepen in de zorgsector zijn wij zwaar onderbetaald. Moet op z’n minst gelijkgetrokken worden. Ik viel jaren geleden al van mijn stoel toen ik hoorde dat ok- assistenten in FWG 55 zitten. Ik gun ze het van harte, maar het is bizar dat HBO opgeleide verpleegkundigen op een algemene afdeling twee schalen(!) lager zitten. Ik vrees ook dat wij niet goed verenigd zijn en we veel en veel luider onze stem moeten laten horen. Ik pleit voor een demonstratie!

   • In Nursing van maart 2019 las ik het artikel: “Kan ons salaris omhoog?”
    Ik wil even reageren op het stukje van Kilian Wawoe. Het stoort me enorm dat notabene een oud-bankier van ABN AMRO aangeeft dat salarisverhoging de grieven van verpleegkundigen over werkbelasting en personeelstekorten niet zal wegnemen.
    Hij heeft makkelijk praten als oud-bankier. Ik ben HBOV-er en verdien bruto maar €3200. Dat is veel te weinig!
    Hij weet volgens mij niet waar hij over praat. Laten we ruilen van salaris en spaarrekening, dan snapt hij misschien wat ik bedoel.
    Werkbelasting en personeelstekort is een ander verhaal.
    Ook al wordt de werkbelasting en het personeelstekort niet opgelost, we hebben recht op een fatsoenlijke waardering. En meer salaris hoort daarbij.
    Ik vind salarisverhoging het allerbelangrijkste!
    Als de werkdruk dan te hoog is dan weet je in ieder geval dat er een redelijk salaris tegenover staat. Bovendien zullen meer mensen voor de zorg kiezen als er fatsoenlijke salarissen betaald worden.
    Waarom zouden wij minder moeten verdienen dan bv werknemers in het onderwijs?

    Met vriendelijke groet,
    Ria.

  2. Lees alle reacties
  3. De FWG inschaling moet worden uitgebreid, meer treden en hbo- v ers zouden net als hbo opgeleide paramedische beroepen in FWG 55 moeten. Mbo verpleegkundigen in 50 en vig in 45. Dan betere waardering in geld voor ort. De treden ook uitbreiden, nu zit je met 10 tot 12 jaar al aan je top.

  4. Het salaris incl. ORT. het is toch van de zotten…. Hoe vaak lezen we niet hoe slecht die nacht diensten wel niet voor ons zijn. Hoe vaak ervaren we niet dat we niet naar dat ene feestje kunnen, of weer op tijd naar huis omdat we weer moeten werken in het weekend.
   Marktwerking.. als dat zo was, waarom kan ik dan niet onderhandelen over mijn salaris?? Of betaald worden naar prestatie. DAt is marktwerking.. Te kort personeel, dan beter betalen. In de ICT is het niet veel anders. En die werken van 9 tot 5.. en kunnen rustig koffie halen en naar toilet gaan in de baas zijn tijd…

  5. Bij een salarisverhoging zullen de functiegroepen die hoger ingeschaald zijn er het meeste profijt van hebben. Mijn voorstel is alle huidige BIG geregistreerde verpleegkundigen in schaal 55, en de gespecialiseerde verpleegkundigen dan ook een schaal aanpassing. Alleen op deze manier zullen de salaris verschillen tussen de verpleegkundigen en de ondersteunende diensten verdwijnen. De ondersteunende diensten die hun takenpakket hebben kunnen uitbreiden met de verpleegkundige vaardigheden omdat wij als verpleegkundigen daar niet meer aan toe komen. Bizar dat zij daarvoor 2 schalen hoger zitten. Dus bonden maak je hard voor de verpleging en zorg dat ze in minimaal dezelfde schaal komen als de ondersteunende diensten.

   • Ben het helemaal eens met een schaalverhoging voor de verpleegkundige in 55.
    Fysio,ergo en maatschappelijk werk zitten daar toch ook in.
    Eerlijk gezegd vind ik dat wij als verpleegkundige ook op al deze gebieden vaak werkzaam zijn omdat bijv. de fysio de gast maar een 1/2 uurtje ziet en wij de rest van de dag bezig zijn met oefeningen die de fysio op geeft (ik werk in de herstel- revalidatiezorg),ook wij krijgen vaak dan de opdracht om nog 2 per dag met de client te oefenen.Zo ook ergo- en maatsch.werk.Wij vangen de cliënten vaak op bij moeilijke gesprekken of slecht nieuws en regelen een hoop zaken zodra bekend is dat de client weer naar huis kan.En dan niet te vergeten de grote verantwoordelijkheid die wij hebben,is ook enorm.Dus ik zou zeggen: gelijk trekken die salarissen!

    • Eens, ik was verbijsterd en stomverbaasd toen ik hoorde dat de fysio/ergo/logo in 55 zitten en de verpleegkundigen in 50. Vergelijk de verantwoordelijkheden maar eens, geestelijke en fysieke belasting.. vind het bizar, het moet rechtgetrokken worden.

  6. Ik vind de verantwoordelijkheid, de gezondheidsrisico’s, de lichamelijke en geestelijke belasting, de onregelmatigheid van diensten niet in verhouding staan tot het salaris dat we ontvangen. Feb 2019 maandelijks 0,3% inleveren?. Verhoging VVT van 4% is alweer achterhaalt!

   Zonder verpleegkundigen kunnen we niet in Nederland. Maar een goed salaris is er niet !!

  7. Voor mij is werk plezier belangrijk. Maar het is bij ons in de avonddienst zo hard werken dat ik nog geen tijd heb om een bewoner warme voeten te masseren voor het slapen gaan. Samen een bakje thee te drinken. Na de avonddienst ben ik opgebrand waardoor ik de volgende dag op ben thuis.
   Toch is meer salaris noodzakelijk want:
   Onregelmatig werken zorgt ervoor dat je duurder uit bent voor de kinderopvang. ik betaal per uur 2,75 meer dan wanneer ik vaste dagen zou hebben.
   Als je 36 uur op kantoor werkt, kun je dat met 9 uur per dag in vier dagen terug verdienen. Ik werk 18 uur en werk vaak al 4 dagen soms ook nog gebroken. Je hebt hierdoor meer reistijd. meer vrije tijd kwijt, kunt niet altijd overal heen waar anderen wel heen gaan verjaardagen, feestdagen etc.
   Er wordt standaard van uit gegaan dat je over uren werkt.die niet betaald worden maar die je op mag nemen wanneer het een rustige tijd is. geen zeggenschap over.
   Om ingeschreven te blijven in het kwaliteitsregister heb je punten nodig al de cursussen zijn duur.
   Loonsverhoging is noodzakelijk om professioneel te kunnen blijven.

  8. “” Ik vind de verantwoordelijkheid, de gezondheidsrisico’s, de lichamelijke en geestelijke belasting, de onregelmatigheid van diensten niet in verhouding staan tot het salaris dat we ontvangen “”

   Denk voor een groot deel waar. Voor het “”je tijd is”” ben je op. Kijk maar om je heen. Ik zie niet veel zusters die de eindstreep halen (stoppen vaak zelf eerder omdat ze het niet meer trekken). Zie je werkgevers die hun best ervoor doen om ze wel de 67 te laten halen?. Zou eerder een stop moeten komen op de pensioenleeftijd in de zorg.

  9. De marktwerking lijkt niet te functioneren in de zorg, waar schaarste niet leidt tot prijsverhoging. Een simpele economische wetmatigheid blijkt niet van toepassing. De oplossing lijkt mij zo simpel: verbeter de salarissen van de verpleegkundigen en de interesse voor dit vak zal absoluut toenemen. Mark my words!!

  10. Ja die 0.3 % was ik ook verbijsterd over. En we pikken het allemaal maar weer. Loop alweer een week mezelf totaal voorbij. te druk om te denken, fouten sluipen erin…. en als kers op de taart houden we gewoon wat van je salaris in want tja, het geld voor de rijken van Rutte moet toch ergens vandaan komen… dan maar van die suffe mensen in de zorg….gatver heb het zo gehad met die zorg….ga maar gewoon ergens in de productie werken, verdien ik misschien zelfs wel meer….hoe bedoel je een HBO opleiding gedaan… mijn zoon van net 30 verdient het dubbele van wat ik verdien en ik gun het hem van harte maar het klopt niet….

   • een beginnende cliniclown krijgt meer salaris dan een zeer ervaren verpleegkundige….. zegt denk ik wel genoeg over hoe er over het vak van verpleegkundige gedacht wordt.
    Het is altijd nog ” liefdewerk en oud papier`’ en daarom is de aanwas van nieuwe medewerkers ook zo dramatisch op dit moment.. Begin eens met eerlijk loon naar werken en laat mensen in dit loodzware beroep met 65 met pensioen gaan. Als tegemoetkoming voor jarenlang onregelmatig werken. `Misschien dat er dan weer wat meer mensen voor dit prachtige vak gaan kiezen.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.