Dat blijkt uit de onderzoeksrapportage ‘Een samenhangend beeld van dementie en dementiezorg’ van het RIVM, Trimbos en NIVEL. De auteurs zien verbeteringen op het gebied van dementiezorg in Nederland, maar signaleren een grote onvervulde behoefte aan specialistische ondersteunende hulp. Op veel plekken wordt die hulp geboden in de vorm van een dementieverpleegkundige/casemanager dementie, maar hierin is in het hele land veel variatie en een toename van wachtlijsten.
Tekort aan informatie
Ook geeft de helft van de mantelzorgers aan dat zij niet is gewezen op de mogelijkheid van casemanagement, terwijl er wel behoefte bestaat aan iemand die de zorg coördineert en de mantelzorgers van de juiste informatie voorziet. Uit het rapport blijkt dat veel mantelzorgers überhaupt een tekort aan informatie ervaren en zelf niet goed weten waar ze die informatie moeten zoeken. Ondertussen wordt volgens het rapport de ervaren zorgbelasting van mantelzorgers hoger en hoger: in 2016 voelde één op de zes mantelzorgers zich zeer zwaar belast of overbelast. In 2013 was dit één op de tien.
Onderzoek door VWS
Het ministerie van VWS laat de komende maanden onderzoek doen naar hoeveel mensen gebruikmaken van casemanagement dementie ten opzichte van het aantal (thuiswonende) mensen met dementie, hoeveel mensen momenteel langer dan zes weken wachten op casemanagement en wat de oorzaken van de wachtlijsten zijn. Alzheimer Nederland, is blij dat VWS dit onderzoek in gang heeft gezet. Ze sloeg begin dit jaar al alarm over het gebrek aan toegang tot casemanagers dementie.
Misschien moeten V&VN eens gaan kijken naar expertise in plaats van diploma. Er zitten zeer bekwamen mensen thuis die graag willen helpen, maar het niet kunnen vanwege de absurd hoge eisen die er gesteld worden aan de functie casemanager dementie. Ik pretendeer niet dat iedereen dit kan worden, maar de enige vorm van instroom, assessment of bijscholing is nu niet mogelijk zonder dat je een HBO-V hebt.