Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mantelzorgers snakken naar casemanager dementie

Het aanbod aan dementiezorg en ondersteuning van mantelzorgers sluit nog altijd niet genoeg aan bij de behoefte van mantelzorgers. Vooral op het gebied van casemanagement dementie lopen de wensen en mogelijkheden uiteen.
casemanager dementie nodig
Foto: De Visu/Adobe Stock.

Dat blijkt uit de onderzoeksrapportage ‘Een samenhangend beeld van dementie en dementiezorg’ van het RIVM, Trimbos en NIVEL. De auteurs zien verbeteringen op het gebied van dementiezorg in Nederland, maar signaleren een grote onvervulde behoefte aan specialistische ondersteunende hulp. Op veel plekken wordt die hulp geboden in de vorm van een dementieverpleegkundige/casemanager dementie, maar hierin is in het hele land veel variatie en een toename van wachtlijsten.

Tekort aan informatie

Ook geeft de helft van de mantelzorgers aan dat zij niet is gewezen op de mogelijkheid van casemanagement, terwijl er wel behoefte bestaat aan iemand die de zorg coördineert en de mantelzorgers van de juiste informatie voorziet. Uit het rapport blijkt dat veel mantelzorgers überhaupt een tekort aan informatie ervaren en zelf niet goed weten waar ze die informatie moeten zoeken. Ondertussen wordt volgens het rapport de ervaren zorgbelasting van mantelzorgers hoger en hoger: in 2016 voelde één op de zes mantelzorgers zich zeer zwaar belast of overbelast. In 2013 was dit één op de tien.

Onderzoek door VWS

Het ministerie van VWS laat de komende maanden onderzoek doen naar hoeveel mensen gebruikmaken van casemanagement dementie ten opzichte van het aantal (thuiswonende) mensen met dementie, hoeveel mensen momenteel langer dan zes weken wachten op casemanagement en wat de oorzaken van de wachtlijsten zijn. Alzheimer Nederland, is blij dat VWS dit onderzoek in gang heeft gezet. Ze sloeg begin dit jaar al alarm over het gebrek aan toegang tot casemanagers dementie.

Moet een casemanager dementie een verpleegkundige achtergrond hebben? Lees hier wat je collega-verpleegkundigen vinden.

1 REACTIE

  1. Misschien moeten V&VN eens gaan kijken naar expertise in plaats van diploma. Er zitten zeer bekwamen mensen thuis die graag willen helpen, maar het niet kunnen vanwege de absurd hoge eisen die er gesteld worden aan de functie casemanager dementie. Ik pretendeer niet dat iedereen dit kan worden, maar de enige vorm van instroom, assessment of bijscholing is nu niet mogelijk zonder dat je een HBO-V hebt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.