Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Medicatiescanner vervangt definitief dubbelcheck verpleegkundige

Het Deventer Ziekenhuis gaat als eerste ziekenhuis ter wereld ziekenhuisbreed werken met MedEye, een speciaal apparaat dat orale medicatie scant. Het systeem bracht volgens het ziekenhuis 3 tot 4 medicatiefouten per dag aan het licht.
001_rb-image-2671509.jpeg
Foto: Deventer Ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis verwerkt jaarlijks zo’n 250.000 medicatievoorschriften. De distributie van deze medicijnen wordt volgens het ziekenhuis op allerlei manieren (digitaal) gecontroleerd om fouten te voorkomen. Zo voerde het ziekenhuis al een elektronisch voorschrijfsysteem in. Voor het toedienen van medicatie aan het bed, zetten verpleegkundigen vanaf nu de MedEye in als extra controle. 

Dat de MedEye goed beviel, bleek al tijdens de pilotperiode. Toen interviewde Nursing verpleegkundige Elze Bent>>>
 

Hoe werkt het?
De MedEye is een kleine computer waarin een 3D-scanner en geavanceerde software zit. De verpleegkundige controleert de medicatie die eerder is voorgeschreven en samengesteld, haalt de tabletten en capsules uit de verpakking en stopt die in de lade van het apparaat. Omdat alle tabletten en capsules van kleur, grootte, inscripties, structuur en breukstreep verschillen, kan het apparaat zien of de patiënt de juiste medicatie krijgt. De gegevens worden namelijk vergeleken met die uit het elektronisch voorschrijfsysteem. Als die helemaal kloppen, geeft het apparaat een signaal en dient de verpleegkundige de medicijnen toe. Het systeem is uitgebreid getest in Deventer en bracht volgens het ziekenhuis per dag 3 tot 4 medicatiefouten aan het licht.

Medicatiecontrole
‘De MedEye blijkt daarmee belangrijk om de cirkel van kwaliteitscontroles rond medicatie te sluiten,’ aldus de woordvoerder van het ziekenhuis. ‘Van het voorschrijven van medicatie door een arts, tot het samenstellen en de toediening aan het bed: alles gaat voortaan digitaal. Ziekenhuisapotheker Peter Wierenga van het Deventer Ziekenhuis is ook blij met deze introductie: ‘Het toedienen van medicijnen blijft mensenwerk. Verpleegkundigen blijven zelf uiteraard de medicijnen controleren, maar de MedEye is een extra slot op de deur. Mens én machine sluiten nu samen de keten van een juiste medicijnverstrekking.’

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.