Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medicatieveiligheid thuiszorgorganisatie Multi Maatzorg ondermaats

Thuiszorgorganisatie Multi Maatzorg in Utrecht staat zes maanden onder verscherpt toezicht. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De toezichthouder heeft onvoldoende vertrouwen in de medicatieveiligheid bij Multi Maatzorg.
Medicatieveiligheid thuiszorgorganisatie Multi Maatzorg ondermaats
Foto: Beeld: Arno Massee

In maart vorig jaar scoorde de Utrechtse thuiszorgorganisatie tijdens de inspectiebezoeken wat betreft de medicatieveiligheid hoge en zeer hoge risico’s. Dit houdt in dat er een ernstige bedreiging is voor de veiligheid, effectiviteit en/of de cliëntgerichtheid. Hoge risico’s waren er onder andere voor de medicatieopdracht en het toedienen. Medicatieoverzichtlijsten waren vaak niet volledig, vervolgens schreven zorgverleners medicatie en dosering handmatig bij en maakten zelf handgeschreven lijsten bij het gebruik van insuline.

Onvoldoende verbeteringen

Multi Maatzorg heeft zich ingezet om de risico’s rondom medicatieveiligheid te verminderen, maar naar het oordeel van de IGZ onvoldoende en niet binnen de toegezegde tijd. Daardoor zijn er nog te veel risico’s op het gebied van medicatieveiligheid. Zo is het bijvoorbeeld onduidelijk of een geneesmiddel echt verstrekt of toegediend is. Ook weten de thuiszorgmedewerkers niet hoe zelfstandig een cliënt is als het gaat om het verantwoord gebruiken van medicatie. De medewerkers die hulp bij de medicatie bieden hebben daarvoor onvoldoende kennis en bekwaamheid en de organisatie zorgt te weinig voor (bij)scholing over geneesmiddelen voor de medewerkers.

Meer nieuws, achtergronden en blogs lees je in het dossier Medicatie.

Verscherpt toezicht

De inspectie heeft verscherpt toezicht ingesteld voor een periode van zes maanden en volgt de vorderingen nauwlettend, onder andere met onaangekondigde bezoeken. Als Multi Maatzorg na zes maanden onvoldoende voortgang heeft geboekt, zal de inspectie het verscherpt toezicht met zes maanden verlengen of de minister adviseren een aanwijzing te geven.

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.