Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meldcode huiselijk geweld: dit verandert er in 2019

Vanaf 1 januari 2019 geldt de herziene Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Deze omschrijft onder andere wanneer je verplicht ben vermoedens van geweld te melden.
eenzame oudere
Ook verwaarlozing valt onder huiselijk geweld (foto: Arno Massee).

Als verpleegkundige ben je verplicht de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling te volgen als je vermoedens hebt dat er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling bij jouw cliënt of patiënt of in diens gezin. Het gaat dan om fysiek geweld, maar ook geestelijk, seksueel of financieel geweld en bedreiging. Daar valt bijvoorbeeld ook verwaarlozing door een overbelaste mantelzorger onder, of financiële uitbuiting.

Aangescherpte code

Vanaf 1 januari 2019 geldt een nieuwe, aangescherpte Meldcode. Een van de belangrijkste veranderingen is dat er een afwegingskader is opgenomen. Dit kader moet verpleegkundigen en verzorgenden helpen om te bepalen of zij een melding moeten doen bij Veilig Thuis. Het afwegingskader is opgenomen in stap 4 van de Meldcode. Stap 1 t/m 3 zijn: signalen in kaart brengen, overleggen met deskundige collega of met Veilig Thuis, en een gesprek aangaan met de cliënt. In stap 4 weeg je alle informatie af, en in stap 5 beslis je of melden noodzakelijk is.

Bekijk ook deze gratis factsheets over verschillende vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Wat zijn signalen, risicofactoren en overwegingen om door te verwijzen?

Verplicht melden

Anders dan voorheen ben je vanaf 2019 verplicht om in bepaalde gevallen je vermoedens te melden. Dat gaat om vermoedens van acute of structurele onveiligheid. Bij acute onveiligheid kun je bijvoorbeeld denken aan opzettelijke verwonding, wapengebruik, of een patiënt of cliënt die aangeeft dader of slachtoffer te zijn van huiselijk geweld. Bij structurele onveiligheid gaat het bijvoorbeeld om verwaarlozing, onverantwoorde ouderlijke zorg door verslaving of psychiatrische problemen of een kind dat een mantelzorgrol heeft.

Onduidelijke vermoedens

Wanneer in stap 5 van de Meldcode blijkt dat je niet zeker weet of er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling, moet je dit alsnog melden bij Veilig Thuis. Voorheen was het zo dat je bij onduidelijke vermoedens terugging naar stap 1 van de Meldcode, om meer informatie te verzamelen. Door ook onduidelijke vermoedens te melden bij Veilig Thuis, komen mogelijke slachtoffers eerder in beeld. Veilig Thuis kan jouw onduidelijke vermoedens combineren met eventuele signalen van andere professionals zoals de huisarts of leerkrachten.

Op de radar

In 2019 gaat ook veranderen hoe de regionale afdelingen van Veilig Thuis samenwerken. De gegevens van de regionale kantoren zullen aan elkaar gekoppeld worden. Dit moet ervoor zorgen dat een gezin met (potentiële) problemen op de radar blijft, ook als het gezin of gezinsleden verhuizen.

1 REACTIE

  1. Wederom worden we als verpleegkundigen weer tot iets verplicht. Het houdt maar niet op met de verplichtingen. Wie denkt de rest van de wereld dan dat we zijn?? Voetvegen die maar tot alles verplicht kunnen worden??
    En dan vooral niet een goed salaris betalen. Het is de nieuwe slavernij aan het worden!!
    We geven geld aan multinationals om banen te behouden, maar we knijpen de zorg en zij, die daarin werken uit, omdat we blijkbaar banen en geld belangrijker vinden dan gezondheid en welzijn. Als dit onder beschaving verstaan wordt….laat dan maar!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.