Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minister: ‘Beter salaris voor verpleegkundigen gaat dit kabinet niet regelen’

Ondanks een aangenomen motie voor een betere beloning voor zorgverleners verandert minister Van Ark niets aan de arbeidsvoorwaarden voor verpleegkundigen. Dat schrijft ze in een Kamerbrief.
Envelop met geld
Een beter salaris voor verpleegkundigen? Niet van het huidige kabinet, al blijft het onderwerp op tafel liggen. Foto: Unsplash

De motie voor een betere beloning voor zorgverleners werd vorig jaar in vergelijkbare vorm meerdere keren weggestemd en 1 keer ‘per ongeluk’ aangenomen. Vorige week werd nam een ruime Kamermeerderheid de motie aan toen regeringspartijen D66 en ChristenUnie met de oppositie mee stemden.

‘Past niet bij demissionaire status’

Het huidige kabinet is demissionair na de toeslagenaffaire. Het laat veel nieuw beleid liever aan een nieuw kabinet. Investeren in structureel betere arbeidsvoorwaarden vraagt veel ‘fundamentele keuzes’, schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg): welke doelgroep, hoeveel geld moet erbij en waar moet dat vandaan komen? Een voorstel daarover doen past niet bij de demissionaire status van het kabinet, vindt de minister.

Uiterlijk 1 april advies meer waardering

Er komt wel vóór 1 april een verkenning van knelpunten en kansen rondom instroom, behoud, werkplezier en waardering in de zorg. Dit al eerder geplande advies komt van de Sociaal-Economische Raad (SER), een belangrijk adviesorgaan van de regering. In deze verkenning staan ook scenario’s met betere arbeidsvoorwaarden, schrijft de minister. De SER-verkenning moet er voor 1 april zijn zodat de uitkomsten meteen op tafel liggen bij de kabinetsformatie.

1 REACTIE

  1. Minister van Ark (VVD) wijst op huidige demissionaire status, maar deze beleidsopgave is van veel eerdere datum. Ze wil of kan dit onderwerp niet “regeren”. Nu is een salarisverhoging voor 1,2 miljoen “zorgmedewerkers” geen eenvoudige zaak. Een nationale CAO voor verzorgenden en verpleegkundigen ( 350.000 mensen/ minder fte ) is meer haalbaar. Maar eerst zou een meer eigen waarderingssysteem voor deze beroepsgroepen en hun passende functies te worden en dat is zaak van CAO partners. Maar dan moet men beroepen primair stellen en afstand nemen van het containerbegrip “zorgpersoneel”.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.