Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister De Jonge wil Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn verplicht stellen

Zorgprofessionals die grensoverschrijdend gedrag vertonen moeten worden gestopt. Daarom wil minister De Jonge het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn in 2019 verplicht stellen.
waarschuwingsregister
Het Waarschuwingsregister zorgt ervoor dat zorgverleners die over de schreef gingen, niet elders aan de slag kunnen gaan. (Foto: Picscout)

Dat stelt hij in een Kamerbrief over de aanpak van ouderenmishandeling. Nu is deelname nog vrijwillig. In het landelijke register hebben zich 36 zorgorganisaties in de langdurige zorg aangemeld, waardoor nu ongeveer 50.000 medewerkers met het register te maken hebben. Het register kwam tot stand met subsidie van VWS, en is gestart door Regioplus, een club van veertien regionale werkgeversorganisaties.

Waarschuwingsregister

Met het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn willen zorg- en welzijnsorganisaties voorkomen dat een medewerker in de organisatie gaat werken die elders over de schreef is gegaan richting cliënten. Bijvoorbeeld door diefstal, mishandeling en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Organisaties die meedoen aan het register kunnen een medewerker die een grens overschrijdt, onder bepaalde voorwaarden, registreren. En organisaties die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers mogen als onderdeel van de sollicitatieprocedure het Waarschuwingsregister raadplegen om te kijken of de sollicitant in het register staat. Zo laten organisaties elkaar zien dat er voor misdragers en criminaliteit geen plek is en dat solliciteren bij een andere organisatie geen zin heeft.

Verplicht in 2019

Volgens De Jonge komt het nog vaak voor dat zorgprofessionals grensoverschrijdend gedrag vertonen. ‘Dat moet stoppen. Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk partijen meewerken aan dit register en ben voornemens  om samen met RegioPlus, andere zorgorganisaties en de VNG te bezien hoe we in 2019 tot een verplichting van dit register kunnen komen. Dat moet op een weloverwogen manier gebeuren en het moet uitvoerbaar zijn. Tot die tijd ga ik breed landelijk gebruik van het Waarschuwingsregister, door zo veel mogelijk partijen, stimuleren,’ stelt hij in de Kamerbrief. De minister roemt de gemeente Rotterdam, die het Waarschuwingsregister verplicht stelt voor alle instellingen binnen de WMO. ‘Dat zouden meer gemeenten moeten doen.’

Uitvoering

Regioplus draagt zorg voor de uitvoering van het Waarschuwingsregister. Het register is een screeningsinstrument in het kader van de vergewisplicht (op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg).

Eerder dit jaar werd bekend dat de aanpak van ouderenmishandeling beter kan >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.