Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Minister: ‘Plan bonus zorgverleners vóór zomer klaar’

Nog voor de zomer moet duidelijk zijn hoe de bonusregeling voor zorgverleners eruit komt te zien. Dat zei minister De Jonge van VWS afgelopen donderdag in het coronadebat.
Foto: iamfake (Instagram)

Een motie voor een bonus voor zorgverleners vanwege de coronacrisis werd al in maart door de Tweede Kamer aangenomen, maar duidelijkheid is er nog niet, dus stelde John Kerstens van de PvdA Kamervragen.

‘Lastige vraagstukken’

Minister De Jonge gaf in het debat van afgelopen donderdag aan dat het heel ingewikkeld is een voorstel uit te werken. De doelgroep, de hoogte van de bonus en de uitvoering (via bijvoorbeeld werkgevers of VWS) zijn volgens de minister lastige vraagstukken. Maar voor de zomer moet het voorstel voor een bonusregeling er zijn, beloofde hij.

Inmiddels heeft de minister een onafhankelijke verkenner aangesteld die het gesprek met vakbonden en werkgever over de bonusregeling leidt.

Motie voor betere waardering

In hetzelfde debat dienden PvdA en SP ook een motie in voor een plan voor ‘structurele waardering voor zorgverleners, waarin betere arbeidsvoorwaarden en een beter salaris kunnen worden gerealiseerd’, maar deze werd (nog) niet aangenomen door de Tweede Kamer: de partijen in het kabinet (VVD, CDA D66, ChristenUnie) stemden tegen, de volledige oppositie stemde voor de motie, waardoor de uitslag 75-75 was.

Komende dinsdag 16 juni wordt er hoofdelijk gestemd over de motie, dat betekent dat ieder aanwezig Kamerlid aangeeft of hij/zij voor of tegen is.

10 REACTIES

 1. Er wordt nu zelfs bedacht om dan maar A verpleegkundigen of ander minder geschoold personeel ter ondersteuning op IC,s te laten meewerken. was 40 jaar geleden ook al zo: ik was een van de 75% A VPK op IC; meer smaken waren er niet. In Corona tijd hebben wij aan hen veel gehad in ons ziekenhuis. En dat terwijl V&VN alles minder dan HBO infaust en ondermaats vond… we hebben straks iedereen weer nodig in dit vak. Misschien plakken we straks wel een briefje in de V&VN koffiekamer met een hulpvraag…

 2. Lees alle reacties
 3. Een mooi vak; kan ik best zeggen na bijna 40 jaar vrolijke arbeid. ( op een IC dan )
  Ik wordt alleen doodmoe van geneuzel van anderen over wat goed zou zijn voor ons vak.
  Of het nu een werkgever is, een bond een overheid of een V&VN: praat niet voor ons maar met ons. Vraag wat wij nodig hebben om dit vak goed te kunnen doen. We willen best rennen, maar niet langs patienten. En overheid: pak je regie terug en beperk marktwerking, privatisering, verzekeraars en zich rijk rekenende farmaceuten.

 4. En nog zo,n leuk dingetje:
  ik weet dat inservice niet door iedereen als volwaardig wordt gezien maar de beste opleiding in de toekomst is een HBO inservice. Gelijk gemotiveerde mensen op de werkvloer die vanaf dag 1 praktische ervaring opdoen waarin genoeg ruimte is voor theoretische modellen; worden begeleid door docenten die met hun benen nog midden in de praktijk staan. Ik denk dat het heel rumoerig gaat worden in de koffiekamer bij V&VN…

 5. de afgelopen jaren is onder het toeziend oog van ieder, en slapende ogen van bonden en V&VN aardig beknibbeld op de ORT regeling. Verruim dat, zodat verpleegkundigen die onregelmatig werken een correcte vergoeding krijgen voor het ongemak dat ze hierdoor oplopen op sociaal en fysiek vlak. Waar zijn al die verpleegkundigen van 64 jaar en ouder? Weg! houden het tot aan pensionering niet vol en worden beloond met een opgelopen pensioengat. Op 64 jarige leeftijd met pensioen??

 6. Prima en terecht die bonus. Beter nog is de structurele verbetering van salaris en arbeidsvoorwaarden. Nog beter is een keer een einde maken aan het gerommel in classificaties en zoiets als functiedifferentiatie. Zoals in deze crisis gebleken is worden alle principes omtrent functiedifferentiatie overboard gezet en mochten zelfs verpleegkundigen zonder big-registratie aan de slag.Dat maakt toch wel een farce van de Functiedifferentiatie. Niet doen nu of wel, maar dan met een general pardon.

  • Mee eens. Willy Spaans, voorzitter Universitaire Zieknhuizen stelt dat wij binnen 2 jaar 80000 man tekort hebben over de hele linie. Een wertkgever! teken aan de wand. De uitstroom, wordt gekeerd te door veel betere primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden te creeren, meer handen aan het bed. VPK,s houden het niet meer vol. Zelfs V&VN begint dat nu door te krijgen. Ook dat vindt ik een teken aan de wand. Als de overheid, bonden en meer werkgevers het nu ook inzien, dan zijn we er!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.