Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kamerlid aan minister: ‘Waar blijft bonus zorgverleners?’

Op 19 maart vroeg de volledige Tweede Kamer om een bonus voor alle zorgverleners vanwege de coronacrisis. Ruim 2 maanden later is er nog geen duidelijkheid. Kamerlid John Kerstens (PvdA) wil snel opheldering van de verantwoordelijke ministers.
Het applaus was mooi, maar nu is het tijd voor een betere beloning voor verpleegkundigen, vinden diverse partijen. Foto ANP Sem van der Wal

De motie van Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen (nu Partij voor de Toekomst) voor een bonus voor alle zorgverleners werd destijds unaniem aangenomen. Kerstens wil van ministers De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Hoekstra (Financiën) ‘op zeer korte termijn’ duidelijkheid over de hoogte van de bonus. Wanneer deze uitbetaald wordt moet ook snel helder zijn, benadrukt Kerstens.

Ook vraagt hij de ministers of ook zij vinden dat zorgverleners structureel beter beloond moeten worden. ‘Zo nee, waarom niet, zo ja, bent u bereid daar extra geld voor uit te trekken?’ aldus Kerstens. Bij het schrijven van dit artikel waren de Kamervragen nog niet beantwoord.

‘Structureel meer geld, erkenning en waardering voor verpleegkundigen nodig’

Vorige week vroeg de (toen nog) voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) Willy Spaan al om meer geld, erkenning en waardering voor verpleegkundigen, niet alleen tijdens de coronacrisis, maar structureel. ‘Salarissen en doorgroeimogelijkheden van veel zorgprofessionals zijn achtergebleven bij andere publieke sectoren, zoals het primair onderwijs’, zei Spaan in een interview met Zorgvisie.

Minister De Jonge heeft al wel financiële steun aan een particulier coronafonds voor onder andere verpleegkundigen toegezegd, al is deze volgens vakbond NU’91 nog niet voldoende. Lees meer over deze discussie.

De belangrijkste adviseur voor de minister over verpleegkundige zorg, CNO Bianca Buurman, kwam ook met adviezen voor het beter opleiden en behouden van verpleegkundigen.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Je moet het ijzer smeden als het heet is, om bonussen vragen doe je met de juiste timing. Nu is het allemaal een beetje overgewaaid ,dus de urgentie is ook verdwenen. Overigens is er net een nieuwe Cao afgesloten, dus heb je de kans gehad om stevige looneisen te stellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.