Minister stelt overgangsregeling verpleegkundigen vast

Alleen hbo-opgeleide verpleegkundigen die vanaf 2012 hun opleiding hebben afgerond, kunnen zich binnenkort definitief als regieverpleegkundige laten registreren in het BIG-register. Overige hbo’ers en mbo- en inservice-opgeleiden met specifieke aanvullende opleiding komen onder een overgangsregeling te vallen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
eindbod
(Foto: Arno Massee)

Dit zijn minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport), beroepsvereniging V&VN, werkgevers en werknemers vanmiddag overeengekomen. De aanvullende scholing van mbo- en inservice-verpleegkundigen moet volgens het ministerie in ieder geval gecertificeerd zijn op niveau NLQF-6 om in aanmerking te komen voor de overgangsregeling. Welke opleidingen zijn dat? Om zoveel mogelijk mbo- en inservice-verpleegkundigen met een vervolgopleiding de kans te bieden om toegang te krijgen tot de overgangsregeling beveelt de commissie het CZO, hogescholen en brancheorganisaties aan om hun verpleegkundige vervolgopleidingen te laten accrediteren door het NCP NLQF.

Overgangsregeling

De commissie Meurs, voorgedragen door de beroepsgroep, werknemers en werkgevers, onderzocht in de afgelopen maanden verschillende opties voor een overgangsregeling en bracht hierover advies uit aan minister Bruins. Die kiest nu voor het zogenaamde opt-out scenario. Dat betekent dat verpleegkundigen die onder de overgangsregeling vallen zich wél direct kunnen registreren als regieverpleegkundige in het BIG-register, maar in de volgende vijf jaar moeten laten zien dat ze aan de nieuwe eisen voldoen. Hbo-opgeleide verpleegkundigen moeten succesvol een toets afronden, mbo- en inservice-opgeleiden moeten een aanvullende scholing volgen. Als dat is gelukt, kunnen zij zich definitief registreren onder deze nieuwe beroepstitel. De toets en aanvullende scholing zijn gericht op de kwalificaties die voor het nieuwe beroep van regieverpleegkundige nodig zijn, schrijft V&VN. Beide punten – aanvullende scholing en toetsing – worden door het ministerie nog nader uitgewerkt.

Nieuw beroep

Door het nieuwe wetsvoorstel BIG II komt er een nieuwe beroepstitel in de Wet BIG bij: ‘regieverpleegkundige’. Die komt naast de huidige beroepstitel van verpleegkundige. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat verpleegkundigen beter kunnen worden ingezet op de taken waarin ze deskundig zijn, en waarvoor ze zijn opgeleid. Het onderscheid op de werkvloer is zo voor iedereen helder en sluit goed aan bij de toekomstige zorgvraag, is het idee.

Reactie minister

Minister Bruno Bruins: ‘De beroepsgroep van verpleegkundigen heeft al 40 jaar de wens voor een duidelijk onderscheid tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen, en hun deskundigheidsgebieden. Deze wens is ontstaan doordat patiënten en cliënten steeds vaker ingewikkelde zorg nodig hebben. De nieuwe beroepsprofielen dragen eraan bij dat verpleegkundigen de patiënten ook in de toekomst goede zorg kunnen blijven bieden. Ik vind het belangrijk dat ik over de overgangsregeling nu overeenstemming heb bereikt met de beroepsvereniging van verpleegkundigen, de werkgevers en de vakbonden. Hiermee zorgen we ervoor dat deze beroepen klaar zijn voor de toekomst.’ De minister werkt de overgangsregeling nu uit in een wetsvoorstel. Het streven is dat de nieuwe regeling zo snel mogelijk in gang wordt gezet.

In de overgangsregeling mogen mbo’ers onder bepaalde voorwaarden in het hbo-register. ‘Maar dat het kán, betekent niet voor iedereen dat je het ook moet doen’, zegt Caroline van Mierlo, senior adviseur beroepsontwikkeling bij V&VN. ‘Opname in het hbo-register, daar zit ook een maar aan’ 

26 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het is om woedend van de worden, een Commissie met enkel aan het HBO verbonden leden. Chapeau HBO raad, een geslaagde coup. Eerst proberen de MBO verpleegkundige de titel zorgkundige laten krijgen, schaam je. Dan nu maar andersom dmv de titel Regieverpleegkundige, de volgende schande. Een belediging voor al die MBO verpleegkundigen die met hard werken en scholing de afdeling runnen, mbo en hbo verpleegkunde studenten begeleiden en opleiden. En hier werkt de V &VN aan mee? Schaam je.
  Waar is de beroepsgroep in de commissie? Ja, voor hun inloopmomentje heeft Pauline Meurs 8 personen kunnen vinden waarvan twee verpleegkundigen. Schaam je. Een MBO verpleegkunde student zal zijn kwaliteitsonderzoek nooit af mogen ronden met maar 8 respondenten.
  De oplossing is simpel en al lang aangedragen door de verpleegkundigen, geef de titel MBO en HBO verpleegkundige ( O help, dat past niet in mijn NPQF matrixje, verzucht Pauline)

  Minister, manager, en excelvullers. Kom achter je bureau vandaan en; Waardeer de verpleegkundige en je krijgt goedkope kwaliteitszorg, gratis mangomomentjes, goedkope ziektevervangers ipv zzp-ers en werkdrukverlaging.

  O ja en bezuinigen op de MBO raad. Schittert weer door afwezigheid.

  HBO verpleegkundige Charles

 3. Het voorstel moet nog door de tweede kamer en is nog niet definitief. Wat kun je zelf doen? Het kan helpen door ingezonden brieven te sturen naar de kranten en door kamerleden te gaan mailen (degenen die zorg in hun portefeuille hebben). De mailadressen zijn te vinden op de sites van de verschillende politieke partijen.
  Dat kost je wat tijd maar een toets voorbereiden en maken of een nieuwe opleiding volgen kost meer tijd.

 4. Helaas ook ik ben inservice opgeleid, daarna SEH groot traumacentrum en jaren ervaring. Doe samen met vergelijkbare collega’s de meest regiewaardige zaken op de afdeling (opleiding, werkgroepen/ name it etc etc

  co-assistenten/arts assistenten, ze vragen ons wat ze moeten doen, hoe dingen gaan,
  De afdeling vaart op ons. Zonder ons geen goed opgeleide collega’s.

  Wij regelen zaken die ik een pas afgestudeerde hbo-v-er niet zie doen.

  Kortom:
  het bijltje erbij neerleggen?? Niet meer als regieverpleegkundige werken, want immers: dat zijn we niet meer!!
  En al die taken afstoten en alleen ons “verpleegkundige” werk doen. Weer helemaal voor de patiënt aanwezig!
  Geen werkgroepen, geen extra taken, lekker normale tijd naar mn werk ipv vergadering en mooi op tijd naar huis,
  Ik houd tijd over kan ik je vertelllen!!

 5. Op de site van de FNV: Wij zijn blij dat er met deze overgangsregeling recht gedaan wordt aan een belangrijke groep niet-HBO-V opgeleide verpleegkundigen.’ Hoezo!!
  Heb de specialisatie CC verpleegkundige gedaan. Sinds 2 jaar hebben ze het label NLQF-6-niveau er aangehangen. De opleiding is al 10 jaar niet veranderd!!! ach ja, ze moeten ergens een grens trekken.
  Ik zie vandaag alleen maar teleurgestelde gezichten op de werkvloer. Ik hoop dat de CAO onderhandelingen beter gaan FNV!

 6. 2010 HBO-V behaald, 2013 IC en 2016 SEH opleiding (czo stelt pas niveau 6 in vanaf 2017) en dus behaal ik het niveau niet van regieverpleegkundige want net overal iets (soms jaar) te vroeg mijn diploma gehaald. De MBO-V die nu bijv SEH opleiding doet is dat dus straks wel, zonder enige HBO opleiding. Sorry maar wie heeft dit in godsnaam zo bedacht???? Hier zal een groep goed opgeleide verpleegkundigen dus net buiten de boot vallen en dit voelt echt niet ok.

 7. Hoe zit het dan als ik, als gespecialiseerd mbo-ver, na de eerste registratie de aanvullende scholing volg? Betekent dat dan dat ik ook daadwerkelijk een hbo-v diploma krijg, of is het een extra papiertje om je her-registratie rond te krijgen?

 8. Ik heb eerst MBO V gedaan en daarna HBO V en ben voor 2012 afgestudeerd. Als ik zie hoe mijn stagiaires nu worden opgeleid is de HBO V anno 2019 echt een lachertje! Echt belachelijk dat hier de grens wordt getrokken en niet naar bijvoorbeeld (werk) ervaring wordt gekeken.
  Hoe kan je concluderen dat verpleegkundigen na 2012 allemaal ook echt als regieverpleegkundige willen werken en die functie ambiëren, een actieve rol hebben in ontwikkeling van het vak, verbeteren van protocollen, bijdrage in werkgroepen, innovatie etc! Ik hoop toch echt op meer maatwerk!

 9. Ongelooflijk. ….zulke goede reacties in zo’n korte tijd…deze mensen denken goed en snel na, zoals excellente verpleegkundigen kunnen.
  Waarom komt de politiek dan met zo’n ‘gedrocht’ en hoe is het mogelijk dat ‘onze’ beroepsvereniging dit steunt.???
  Moeten we ons door hen laten vertegenwoordigen?

 10. Dit wordt de doodsteek voor de zorg, onbetaalbare zorg door overgekwalificeerd personeel. In de praktijk wordt je salaris bepaald door de FWG, het draait om de functie die je vervuld, niet de vooropleiding. In de praktijk is geen onderscheid in niveau.

  • Nee, ik denk juist dat in de toekomst veel HBO en specialistische functies lager ingeschaald zullen gaan worden. Als VWS en V&VN de grote groep HBO-V ers van voor 2012 (en verpleegkundigen met specialistische opleidingen die door VWS niet erkend zijn als HBO niveau) als niet competent genoeg achten voor de functie van regieverpleegkundige, dan is er het risico dat functies waarin deze verpleegkundigen nu werkzaam zijn, in de toekomst lager ingeschaald gaan worden. Werkgevers kunnen dit als argument gaan gebruiken bij nieuwe vacatures.
   Door HBO-V ers van voor 2012 uit te sluiten van automatische certificering op niveau 6, suggereren VWS en de V&VN dat de opleidingen van deze verpleegkundigen niet op HBO niveau zijn en dat zij niet competent zijn om op HBO niveau te kunnen functioneren. Want er is in de toekomst op HBO niveau alleen de functie van regieverpleegkundige. En als iemand geen opleiding op HBO niveau heeft een niet competent is op dat niveau (want je opleiding voldoet niet) dan hoef je natuurlijk ook geen salaris op HBO niveau te ontvangen. Want er zit niks tussen MBO en HBO.

 11. Ik vraag me af hoe het VWS en de V&VN de HBO-V ers zien die opgeleid zijn voor 2012. Is dat volgens het HBO min niveau of MBO of wat eigenlijk?
  En wat betekent het als je een HBO-V diploma hebt gehaald voor 2012, daarna jarenlang op HBO niveau hebt gewerkt en cursussen en opleidingen op HBO niveau hebt gevolgd?
  Niets blijkbaar want het VWS wil dat al deze vpk opnieuw getoets worden.
  Het is ongelooflijk dat dit gebeurt in een beroepsgroep waar zoveel tekorten zijn aan personeel, zo’n hoge uitstroom is en zo’n hoge werkdruk is. Dit is bepaald niet motiverend..
  Ook heel vervelend voor al die verpleegkundigen die na hun MBO of inserviceopleiding een HBO-V opleiding hebben gedaan en afgestudeerd zijn voor 2012!
  Het rapport van het VWS suggereert dat HBO verpleegkundigen van voor 2012 minder competent zijn en verzwakt daarmee de positie van hen in het bijzonder en alle verpleegkundigen in het algemeen (muv de nieuwe lichting).

 12. De consequentie is dat de HBO-V’ers die straks afstuderen bijna nergens een plek zullen krijgen. Immers, er zijn niet genoeg functies voor het werken op overstijgend niveau. Gevolg; omdat je over-gekwalificeerd bent kom je niet aan de bak. Een werkgever zal aanbieden dat de HBO-V’sollicitant op MBO niveau zou kunnen werken, zij het in een MBO -functieschaal.

 13. Het lijkt mij juist wel duidelijk. De groep die onder de overgangsregeling valt mag zich ook direct registreren als regieverpleegkundigen. Alleen na vijf jaar moet die groep aantonen dat zij over die competenties beschikken en een toets maken en dan mag je definitief regieverpleegkundige blijven. Ik ben in 2010 HBO- afgestuurd, klinkt voor mij als een prima plan!

 14. Ik ben oktober 2011 afgestudeerd. Mijn vriendin/klasgenoot heeft studieverlenging gehad en is februari 2012 afgestudeerd.
  Je wilt toch niet beweren dat zij, met exact t zelfde onderwijs, zelfde toetsing, zelfde curriculum wél regieverpleegkundige is en ik niet?!

   • Ook voor mij geldt hetzelfde: gediplomeerd in juli 2011. Ik heb aan V&VN gevraagd wat het jaar 2012 zo bijzonder maakt, hun antwoord is:
    VWS baseert zich op het advies van de commissie Meurs; de commissie oordeelt dat vanaf 2012 voldoende elementen van het nieuwe beroep in de opleiding zijn verwerkt.
    Het lijkt mij dan dat alleen degenen die na 2016 zijn afgestudeerd zich regieverpleegkundigen zouden mogen noemen, of zie ik het verkeerd?

 15. Het is voor mij onduidelijk wat dit nieuws betekent voor de HBO-V ers die voor 2012 zijn afgestudeerd. Worden zij in de toekomst gezien als MBO opgeleide verpleegkundigen? Worden zij straks ook lager ingeschaald? Of krijgen we drie soorten verpleegkundigen: de MBO opgeleide verpleegkundige, de HBO-V er van voor 2012 die niet geregistreerd mag worden als regieverpleegkundige en de HBO-V verpleegkundige vanaf 2012 die wel geregistreerd mag worden als regieverpleegkundige. Als de HBO-V er van voor 2012 niet meer als HBO-V er gezien zal worden zal dat in een klap een enorm tekort aan HBO-V ers betekenen en als zij ook nog eens lager ingeschaald gaan worden zal dit alleen maar betekenen dat nog meer mensen dit vak gaan verlaten.
  In dit artikel mis ik argumenten en ik vraag me ook af waarom een beroepsvereniging als de V&VN hier in mee akkoord is gegaan.

 16. Er zullen zeker nog veel discussies losbarsten met de nodige ergernissen. Wat ik mis in dit stuk, is wat die scholing inhoud. Duur van de opleiding, kosten (voor wie)etc etc.
  En hoe zal het in de praktijk uitpakken…..ik als in-service vpk sinds 1986 wacht het maar af.

 17. Ik denk dat ‘ deze beroepen klaar zijn voor de toekomst ‘ om hier nog lang ruzie en discussie over te maken. Een hele rare regeling met een nogal arbitraire indeling en idem takenverdeling. gemaakt in overeenstemming met de beroepsvereniging , werkgevers en vakbonden. Hoeveel procent van de doelgroep vertegenwoordigen die??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.