Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Minister wil ‘blik zij-instromers opentrekken’

Ontslagen personeel uit andere sectoren omscholen naar zorgberoepen: dat is waar minister Hugo de Jonge op wil inzetten. Een goed idee, of een plan om kritisch op te zijn?
Zij-instromers in de zorg
De jacht op de zij-instromers in de zorg is geopend.

Het plan van de minister is om meer in te zetten op het opleiden van zij-instromers uit andere sectoren. Zo overweegt De Jonge de mogelijkheid om bij een faillissement van een organisatie contact op te nemen met een curator om erachter te komen of er geschikt personeel voor de zorg over te nemen is. De tekorten aan personeel zijn nijpend, zowel op korte als op lange termijn. Tot 2025 zijn 125.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig.

Niet geschikt

Vakbond NU91 is blij met de aandacht van de minister voor de strijd tegen het personeelstekort in de zorg, maar vindt ook dat je ‘niet zomaar een blik medewerkers uit andere sectoren kunt opentrekken.’ ‘Verpleging en verzorging is een vak apart, dat gemotiveerd personeel nodig heeft. Niet iedereen is geschikt voor een baan als zorgprofessional’, schrijft de bond op haar site.

De beste mbo-v’s van het land: dit zijn ze

Zij-instromers

Beroepsvereniging V&VN is erg positief over de aandacht van minister De Jonge voor het tekort aan personeel in de zorg. Directeur Sonja Kersten: ‘De minister laat gelukkig niet los. Dat is een heel belangrijk signaal voor alle verpleegkundigen en verzorgenden die nu de gaten in de roosters opvullen.’ In het najaar van 2017 heeft V&VN onder haar leden een onderzoek gedaan over de personeelstekorten in de zorg. Meer dan 17.000 verpleegkundigen en verzorgenden gaven concrete adviezen en oplossingen. Het aantrekken van zij-instromers is één van die oplossingen. Ook de verschillende reacties van leden op Facebook van V&VN zijn heel positief over de zij-instromers, aldus een woordvoerder van de vereniging.

Nieuwe opleiding

Opleidingen spelen ook in op de vraag naar meer zij-instromers in de zorg. Zo start het ROC Midden Nederland in augustus een verkorte zij-instroom-opleiding (drie jaar) voor verpleegkundigen in wording. De opleiding is speciaal gericht op mensen die van loopbaan willen veranderen. De zij-instromers krijgen eerst een intensieve training van negen weken op onderwerpen als: ADL, relevante anatomie/fysiologie, communicatieve vaardigheden en zorg voor voeding, bed en omgeving, uitscheiding, transfertechnieken, aanreiken van medicatie, studievaardigheden ondernemend gedrag en samenwerken. Ze gaan, net als in de reguliere beroepsbegeleidende leerweg (BBL) direct in de praktijk aan het werk. ‘Zij-instromers bieden we zo een mooi perspectief met een baan als verpleegkundige. En met de aangepaste verkorte opleiding zijn de zij-instromers snel inzetbaar. Het mes snijdt aan twee kanten’, aldus Frank Holtkamp van het ROC.

Onderzoek laat zien waarom veel startende verpleegkundigen het vak weer verlaten. Nursing belde met de onderzoeker.

12 REACTIES

 1. Kranten, televisie, alles staat bol van de zorg om de zorg. Groot oplopend tekort aan personeel. Omscholing, bijscholing, platforms worden opgericht. Verpleegkundigen worden ouder, nieuw bijkomend probleem.

  Ik ben verpleegkundige. 40 jaar. Helaas gekozen na diploma als ALGEMEEN verpleeglundige om mijn geluk te beproeven in de psychiatrie. Na ruim 10 jaar wil ik het algemene ziekenhuis in, verder ontwikkelen, “die hardwerkende mier in eem gestructureerde werkomgeving worden”. 

  U snapt, geen verpleeg techn handelingen behalve injecteren waar ik bekwaam in ben.
  Maar…36 uur werken en ik bied 4 uur ernaast, gratis, eigen tijd, om dit zsm op te halen.

  Ik heb een cv met 3 a4tjes vol afgeronde cursussen, wat mij lijkt te zeggen dat ik graag en snel leer. 

  Helaas. 
  Ik krijg niet eens een afwijzing als reactie. Ik krijg helemaal geen reactie. 
  Detachering heeft geen interesse, tenzij ik ouderenzorg in wil, ze pushen me zelfs die kant uit onder het mom “daar kan je wel verpl techn handelingen ophalen”. Een verpleeghuis waar infusen gezet wordt, echt?? Nee dus.

  Het is niet, even mss arrogant gezegd, dat ik geen brief kan schrijven. Het is puur op techn handelingen, althans dat is dan maar wat ik erbij moet verzinnen.

  Hoe kan dit? Hoe kan mijn diploma helemaal niets waard zijn in deze huidige omstandigheden? 

  Heb ik zo’n domme fout gemaakt 14 jaar geleden door de kant van psychiatrie te kiezen?

  Hoe word ik bekwaam?
  Als ik bereid ben 4 uur gratis werk te leveren en nog niet; dat een optie als een skillslab op eigen kosten al letterlijk weggelachen is, letterlijk, waar moet ik dan in hemelsnaam nog beginnen?

  Wachten tot 2025 dan maar??

 2. Lees alle reacties
 3. Beste heer, mevrouw,

  Ik heb interesse in de verkorte zij- instroom – opleiding die in het ROC midden Nederland van start gaat. Hoe kan ik mij hiervoor opgeven/aanmelden?
  Alvast mijn dank voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Wiedia Jainandunsing

 4. HBO-V en MBO-V zijn ooit mede opgericht om tekorten in deelsector op te lossen; Verpleegkundigen konden snel switchen waarmee mogelijke tekorten door verschuiven naar ander zorgveld konden worden opgelost. Erg slim was dat niet, want specifiek zorgveld gerelateerde kennis, kunde, inzicht moet je onderhouden.
  Dit voorstel wordt ingegeven omdat er een structureel (en conjunctureel) veroorzaakt tekort ontstaat. De oplossing die voorgesteld wordt, ongeacht de goed bedoelde intenties van de zij-instromers – betekent feitelijk een devaluatie van de opleiding en is m.i. een belediging voor allen die conform de huidige opleidingen zijn gediplomeerd.
  Denk ook niet dat instituten hun opleidingseisen zouden verlagen als er meer behoefte zou zijn aan ICT’ers, medici, orthopedagogen, fysiotherapeuten etc.

 5. Ik zie zeker ook de positieve kanten van de zij-instromers. Deze zijn vaak heel erg gemotiveerd en hebben weer eens een andere kijk op de gezondheidszorg. Aan de andere kant merk ik ook wel dat de kennis niet altijd zo diep gaat, maar dat valt natuurlijk altijd bij te scholen. Het stoort mij heel erg dat er nog zoveel werkelozen zijn en er een gigantisch tekort aan mensen in de zorg is. Het salaris in de zorg mag dan geen top salaris zijn, maar het is gelukkig altijd nog prima in vergelijking met het inkomen vanuit de bijstand. Concluderend ben ik een voorstanders om mensen om te scholen naar een baan in de zorg.

 6. Na 25 jaar fultime gewerkt te hebben in commerciele bedrijven op service afdelingen, wil ik nog steeds heel graag terug in de zorg. Ik heb dit een aantal keer geprobeerd met succes (werkgevers boden mij een baan aan) maar fulltime is niet te vinden! Dus ook al kan ik herintreden en zien ze mij graag, ik kan er geen gezin door onderhouden.

 7. Ik ben zo’n zij instromer vanuit het bankwezen. De opleiding die ik volg is intern in het ziekenhuis, duurt 2,5 en daarbij werk ik 36 uur. De enige reden dat de opleiding zelf verkort kan plaatsvinden, is dat ik de rest leer in de praktijk. Uit ervaring kan ik vertellen dat mijn aanwezigheid op de afdeling niet ten koste gaat van de kwaliteit die het ziekenhuis voor ogen heeft. Ik durf zelfs te stellen dat ik als ik klaar ben in die 2,5 jaar minimaal net zo veel weet als een verpleegkundige die de 4 jarige variant heeft gedaan. Waarom ok dat denk? Omdat ik straks start met 2,5 jaar werkervaring. En ons beroep is juist bij uitstek geschikt om jezelf eigen te maken in de praktijk. Wat ook helpt is dat zij instromers vaak iets ouder zijn dan gemiddeld. Levenservaring, helpt ook bij het verplegen van patiënten en het je eigen maken van de leerstof. Eerlijk…..ik zou nooit meer iets anders willen doen en voel me als een vis in het water. Ik zeg niet dat dit niet zo was geweest als ik als 16 jarige aan de opleiding was begonnen, maar het werkt me zeker niet tegen dat ik nu 20 jaar ouder ben.

 8. Ikzelf ben afkomstig uit het bankwezen, werk met twee andere oud-collega’s in een kleinschalig zorg-wooncentrum voor mensen met dementie in het noorden van het land. Wij hebben alle drie bewust gekozen om de bank (na meer dan 25 jaar dienstverband) te verlaten en ons om te laten scholen tot VZ-IG’er. De opleiding heeft twee jaar geduurd en was goed te doen. Had wat mij betreft nog wel korter gekund.
  Grootste obstakel waar wij tegen aan liepen was de medewerking van het UWV. Het was praten als Brugman om hun akkoord voor de opleiding te krijgen (met uiteraard doorbetaling van de WW-uitkering en geen verplichting tot solliciteren). Zonder medewerking van het UWV gaat een ex-bankmedewerker zich wel drie keer bedenken voordat hij/zij zich laat omscholen naar een baan in de zorg, mocht dit betekenen dat de WW-uitkering in gevaar komt.

 9. Helemaal mee eens FNV
  Werken in de zorg moet vanuit je eigen interesse en hart komen. Je moet het echt willen, maar ook wel kunnen.
  En het is niet dat de minister dit wil.
  Het gebeurd al !
  Bij ons op de werkvloeren nieuwe zij-instromers vanuit het bankwezen, accountmanagers die van toeten nog blazen weten en dan de “opleiding” in anderhalf jaar doen waar ik drie jaar mag studeren en soms nog vind dat ik leerstof mis. Hoe dan ???

 10. Beste lezer, vind het al jaren een goed idee om werklozen, die gemotiveerd zijn zich in te zetten voor de zorg hiervoor warm te maken. Moet er wel een fijn salaris tegenover staan, want dat is tot op heden onder de maat ivt andere beroepen!
  Tip: laat de minister ook zoeken, zijn licht op steken bij medewerkers bij megastallen en melkboeren die moeilijk het hoofd boven water kunnen houden. Sla je wellicht 2 vliegen in 1 klap. Minder vlees via megastallen, boeren die zorgen kunnen wellicht ook voor mensen zorgen en het milieu wordt gespaard. Eigenlijk 3 vliegen in een klap.
  Bovendien, iedereen wil toch gezond zijn en goed verzorgt worden als ze ziek worden en hulp nodig hebben daarbij!!

  Succes, Anneke Broeder, wijkverpleegkundige en kinderverpleegkundige

  • Gemotiveerd, inderdaad, maar is men dat?!
   Vind het een uitholling van ons beroep. Wij moesten 3 jaar, vroeger 4 jaar leren en nu worden er na enkele mnd. studie mensen ingezet waar ik van 50% mijn vraagtekens heb. Vind het geen goed plan.
   Vind dat sinds marketing gebeuren ons beroep op een laag nivo is gezet en vreselijk uitgehold word.
   Waar mensen uit de zorg ontslag krijgen, komen zij 90 km verderop als ZZPer aan uren. Te gek voor woorden.
   Reorganiseren, flexibel zijn is het toverwoord. Bij ons zie ik mensen die graag de nachtdienst draaien verdwijnen met als gevolg dat deze diensten op een klein aantal neerkomen omdat de helft van de verzorging bestaat uit 55 plussers.

 11. Goed idee????
  Na een vooropleiding van 9 weken aan de slag en na 3 jaar verpleegkundige met een diploma op zak?
  Dat zal de kwaliteit van zorg zeker ten goede komen!
  VenVn en Nu’91 zijn positief.

  Het lijkt wel een bericht uit de fabeltjeskrant!

  Sluit natuurlijk wel goed aan bij de in wet BIG 2 voorgestelde uitholling van de functie van verpleegkundige; maar ik vraag me toch af of de goed opgeleide inservice verpleegkundigen die in het wetsvoorstel naar het 2e deskundigheidsniveau worden gedegradeerd het idee ook zo goed zullen vinden?
  Denk het niet!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.