Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Mythes over pijnmedicatie: weg ermee!

Dóórvragen naar pijn, beter de pijnscores bijhouden en korte metten maken met mythes. Dat zijn belangrijke middelen om pijn bij patiënten terug te dringen. 4 mythes over pijnbestrijding.
Mythes over pijnmedicatie: weg ermee!

1. Van morfine word ik een zombie
Niet per se, het optreden van sufheid heeft te maken met het middel, de toedieningswijze en het opbouwschema. Ook bij overdosering kan sufheid optreden. De sufheid verdwijnt vaak binnen enkele dagen, maar als het aanhoudt kan bijvoorbeeld worden gekozen voor opioïdrotatie. Ook behoren andere toedieningswijzen of behandeling met speciale medicatie zoals Ritalin® tot de opties. Let op: sedatie kan ook veroorzaakt worden door dehydratie of een bijwerking van andere medicatie zijn.

2. Aan pijnstillers kun je verslaafd raken
Verslaving betekent: psychisch afhankelijk zijn van een middel. Bij gebruik van opioïden op basis van een pijnprobleem treedt verslaving nooit op! Wel kan het lichaam bij langdurig gebruik wennen aan het middel. Daarom moet voorzichtig en onder begeleiding worden afgebouwd. De term pseudoverslaving gebruiken we voor patiënten die door ernstige, onbehandelbare pijn gefocust zijn op de bestrijding ervan, met als gevolg dat zij ‘gepreoccupeerd’ zijn ten aanzien van opioïden. Het gaat hier niet echt om ‘drugzoekend’ gedrag, maar om ‘pijnvermindering zoekend’ gedrag. Hun vraag naar opioïden is direct gerelateerd aan de inadequate pijnbehandeling, veroorzaakt door een niet werkend opioïd of een verkeerde dosis.

3. Van morfine ga ik sneller dood
Ook hier geldt weer: bij het op geleide van de pijn toedienen van de juiste medicatie en de juiste dosering én goede monitoring van werking en bijwerkingen, is het gebruik van morfine in principe veilig. Anderzijds kan erge pijn ernstige problemen veroorzaken, en stoffen vrijmaken die het lichaam ernstig belasten.

4. Medicijnen zijn vergif
Geneesmiddelen kunnen bijwerkingen veroorzaken. Maar onderbehandelde pijn heeft veel invloed op de kwaliteit van leven of kwaliteit van sterven. Door pijn komen stresshormonen vrij die met een negatieve invloed op lichaamsfuncties. Dit kan leiden tot een tragere wondgenezing of het ontstaan van hartritmestoornissen.
Bij een tijdige start van de pijnbehandeling en toediening op geleide van de pijn is uiteindelijk minder medicatie nodig. Bij PCA (Patient Controlled Analgesia)-methoden is dat heel duidelijk. Combineer je pijnmedicatie met verpleegkundige interventies die zijn gericht op comfort en ontspanning (warmte, houding, muziek, etc.), dan is uiteindelijk ook minder pijnmedicatie nodig.

Met dank aan Marion Giesberts van www.e-nursing.nl, Platform voor online zorgcursussen en pijnverpleegkundige. Bovenstaande informatie is afkomstig uit het artikel ‘Pijnbehandeling: meten, bespreken en fabels’ uit Nursing maart 2009

2 REACTIES

 1. In bovenstaande tekst en in het originele artikel wordt ZEKER NIET gesuggereerd dat morfine een onschuldig middel is. Om morfine veilig te kunnen gebruiken moet goed gekeken worden naar de indicatie en naar het profiel van de patiënt. Tijdens het gebruik moeten werking en bijwerkingen goed gemonitord worden, zodat de dosering snel kan worden bijgesteld in geval van bijwerkingen. Hallucinaties treden vaak op bij overdosering en bij patienten die heel kwetsbaar zijn (relatieve overdosering). Maar hallucinaties kunnen ook nog andere oorzaken hebben, zeker in de terminale fase.
  Ofwel er moet zorgvuldig met morfinegebruik worden omgesprongen, maar het is niet zo onveilig als veel mensen denken, zeker niet als je het vergelijkt met andere middelen zoals bijvoorbeeld de NSAID’s.
  En niet te vergeten, ernstige pijn die lang aanhoudt is ook schadelijk, zowel voor het brein als voor alle organen in het lichaam (obstipatie, ademhaling, hartfrequentie, urineretentie).

 2. Lees alle reacties
 3. Waar: Van morfine kun je halucinaties krijgen.
  Dit is een zwaar onderschatte bijwerking die ik vaak zie op treden bij patienten.
  Waar: Van morfine kunnen je darmen stil gaan liggen: colprostase. Niet fijn als je je al beroerd voelt.
  Zo onschuldig is morfine niet als hierboven gesuggereerd wordt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.