Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nachtdiensten veroorzaken hoger risico op diabetes type 2

Een verstoring van de biologische klok, bijvoorbeeld door het draaien van nachtdiensten, zorgt voor een hoger risico op diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
nachtdienst
'De spieren hanteren een biologische klok die niet gelijk loopt met de daadwerkelijke tijd.' (Foto: Wikimedia Commons)

De onderzoekers zagen dat het omdraaien van het dag- en nachtritme zorgt voor een lagere insulinegevoeligheid. Dat verstoort de bloedglucosespiegel, waarmee het risico op diabetes type 2 stijgt. Volgens de onderzoekers is de lagere insulinegevoeligheid te wijten aan de spieren: die hanteren een biologische klok die niet gelijk loopt met de daadwerkelijke tijd. ‘De biologische klok zit niet alleen in onze hersenen, maar in alle cellen van ons lichaam’, zegt onderzoeker Jakob Wefers. ‘Dat kan mogelijk weer een verklaring zijn voor het verhoogde risico op diabetes type 2 bij mensen die in ploegendienst werken.’ De wetenschappers denken dat verder onderzoek kan aantonen of de verstoring van het dag-nachtritme niet alleen leidt tot een lagere insulinegevoeligheid, maar ook daadwerkelijk diabetes type 2 veroorzaakt.

De Gezondheidsraad schreef al eerder dat nachtwerk gezondheidsproblemen veroorzaakt op de korte termijn.

Omdraaiing

De wetenschappers onderzochten gedurende drie dagen 14 proefpersonen. Deze werden drie dagen volledig afgesloten van de buitenwereld in kamers met kunstmatig licht. Eten en drinken kregen ze via een luchtsluis. Na de eerste middag draaiden de onderzoekers het ritme om: de proefpersonen moesten na hun lunch gaan slapen en werden ’s avonds weer gewekt voor een volledige dag. Daarna herhaalden de onderzoekers deze omdraaiing. Gedurende het hele onderzoek konden de wetenschappers de bloedglucosespiegel en de insulinegevoeligheid meten, en namen ze biopten om verbrandingsprocessen in de spieren te bestuderen.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt momenteel geëxperimenteerd met speciale brillen, gezonde voeding en een zogenaamde ‘energypod’ om schadelijke effecten van de nachtdienst tegen te gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.