Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Nieuw onderzoek: Buscopan kan reutelen in stervensfase voorkomen

Reutelen in de stervensfase kan in de helft van de gevallen voorkomen worden door preventief scopolaminebutyl (Buscopan) toe te dienen. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA.
verpleegkundige houdt hand van stervende patiënt vast
Foto: Chinnapong / stock.adobe.com

Eerder onderzoek heeft nooit aangetoond dat scopolaminebutyl effect heeft op reutelen in de stervensfase, maar die onderzoeken waren gericht op de behandeling van dit symptoom.

Omdat buscopan slijm niet oplost maar wel het ontstaan ervan kan voorkomen, kan preventieve toediening van scopolaminebutyl een logischere stap zijn. Dit is wat de onderzoekers van Erasmus MC hebben onderzocht.

Minder reutelen, niet meer bijwerkingen

Wat bleek: bij patiënten die preventief scopolaminebutyl toegediend kregen vanaf het moment dat de stervensfase werd herkend, kwam reutelen half zo vaak voor als bij patiënten die een placebo kregen. De patiënten die scopolaminebutyl kregen, hadden niet vaker last van bijwerkingen zoals rusteloosheid, droge mond en urineretentie.

‘Medicatie tegen reutelen behandelt vooral de familie’, stelt longarts Sander de Hosson in zijn gastblog Doodgaan doen we grotendeels op dezelfde manier. ‘Zoals vaker bij gebeurtenissen in en rond het sterfbed is geruststelling op zijn plaats.’

Aan het onderzoek deden iets meer dan 150 patiënten mee. Bij opname in het hospice gaven zij toestemming om deel te nemen. Op het moment dat de stervensfase werd herkend, werd gestart met scopolaminebutyl of placebo (4 maal daags subcutane toediening). Verpleegkundigen beoordeelden en rapporteerden iedere 4 uur of er sprake was van reutelen en van bijwerkingen van scopolaminebutyl.

Reutelen verontrustend maar onschadelijk

Reutelen komt bij ongeveer een derde van de patiënten in de stervensfase voor. Het ontstaat doordat mucus zich ophoopt in de bovenste luchtweg. De stervende patiënt is niet meer in staat het mucus op te hoesten. Hoewel het familieleden en naasten vaak verontrust, zijn er volgens longarts Sander de Hosson geen aanwijzingen dat patiënten zelf hinder ondervinden van reutelen.

Nog niet opgenomen in richtlijnen

In sommige hospices wordt scopolaminebutyl al preventief toegediend bij patiënten in de stervensfase. Of dit ook opgenomen gaat worden in richtlijnen, is nog niet duidelijk. Daar is nog debat over, stelt specialist ouderengeneeskunde en hoofdonderzoeker Jet van Esch in een podcast van JAMA.

Meer leren over hoe je symptomen in de stervensfase kunt verlichten? Kom naar het Jaarcongres Palliatieve Zorg op 16 februari 2022 in Ede. Met onder andere longarts en voorvechter van palliatieve zorg Sander de Hosson. Schrijf je nu in!

7 REACTIES

 1. De Buscopan wordt in het verleeghuis wisselend ingezet. Meestal wanneer het reutelen al duidelijke vormen aanneemt. Zoals ik nu begrijp dus vaak te laat gestart en te laag gedoseerd.
  Waar ik voor pleit is om ook de wisselligging niet te vergeten. Een andere houding kan een hoestreflex opleveren waardoor het mucus weg gehoest wordt, of het kan vrij weglopen uit de mond of is niet meer hoorbaar achter in de keelholte.

 2. Lees alle reacties
 3. Goedemorgen.
  Ik heb veel gewaakt bij terminale patiënten. Thuis of in een verpleeghuis.
  Het reutelen in de stervensfase is onprettig voor de aanwezige familie, maar de patiënt zélf merkt er m.i weinig van.
  Ik vind het derhalve schokkend dat men mensen in de stervensfase placebo ’s geeft in het kader van experiment tbv familie.
  Ik heb daar moeite mee.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.