Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Oogdruppelen is geen simpele handeling’

Iedere zorgorganisatie heeft haar eigen regels voor oogdruppelen. Het nieuwe Vlaams-Nederlandse oogdruppelprotocol van de World Association of Eye Hospitals moet daar verandering in brengen.
ANP-1000_25748589.jpg
Foto: ANP

In 2015 zijn de protocollen van Het Oogziekenhuis Rotterdam en de oogheelkundige afdeling van het UZ Leuven met elkaar vergeleken. Op basis van deze twee protocollen is het nieuwe protocol voortgekomen. Zowel Het Oogziekenhuis Rotterdam als de oogheelkundige afdeling van het UZ Leuven zijn founding members van de World Association of EyeHospitals. 

Ga direct naar het protocol

Verpleegkundigen Marrie Scheltens en Nora Ooms van Het Oogziekenhuis Rotterdam vertellen in Nursing september dat het protocol hard nodig was. ‘Iedere zorgorganisatie deed het weer anders,’ vertellen ze. ‘Het protocol moet meer consensus brengen in de manieren van druppelen. We hopen dan ook dat iedereen het gaat gebruiken.’

Geen simpele handeling

Oogdruppels worden meestal voorgeschreven na operaties, bij glaucoom, ooginfecties, irritatie van het oogbindvlies, allergische conjunctivitis, droge ogen of als pupilverwijder. Zowel eenmalig als voor langere tijd. Het druppelen van een oog lijkt een simpele handeling, maar er kleven wel degelijk risico’s aan, zegt Marrie Scheltens. In een groot artikel in Nursing september beschrijven Scheltens en Ooms de juiste methode voor ogen druppelen, de risico’s en welke oogdruppels er zoal op de markt zijn.

Nursing september
In Nursing september staat een uitgebreid artikel over oogdruppelen. Wat vind je nog meer in dit nieuwe nummer? Lees meer>>> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.