Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe aanbevelingen rond gebruik domperidon

Het gebruik van domperidon bevattende geneesmiddelen worden, met het oog op de cardiale bijwerkingen, beperkt. Dat oordeelt het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA).
Nieuwe aanbevelingen rond gebruik domperidon
Foto: Arno Massee

De nieuwe contra-indicaties gelden voor patiënten met matige of ernstige leverinsufficiëntie, bij patiënten met aandoeningen waarbij het hartgeleidingsinterval verlengd is of kan zijn aangetast en bij onderliggende hartaandoeningen zoals congestief hartfalen, en bij gelijktijdige toediening van bepaalde andere geneesmiddelen zoals ritonavir (een middel tegen hiv) telaprevir en boceprevir (medicijnen tegen hepatitis C.) en middelen tegen de Ziekte van Parkinson. Dat blijkt uit een Europese herbeoordeling van domperidon bevattende geneesmiddelen zoals Domperidon generiek en Motilium.

Congres Medicatieveiligheid

Hoe up-to-date is jouw kennis ten aanzien van medicatiegebruik? Leer in één dag hoe je het aantal medicatie-incidenten omlaag kunt krijgen. Meer informatie over de Dag van de Medicatieveiligheid op 2 oktober>>>

Misselijkheid en braken

Uit de nieuwe aanbevelingen blijkt dat de balans tussen werkzaamheid en risico’s van domperidon positief blijven voor het verlichten van symptomen van misselijkheid en braken bij volwassenen, adolescenten en kinderen, mits de domperidon bevattende middelen worden gebruikt in de laagste effectieve dosis. De maximale behandelingsduur dient in het algemeen niet meer dan één week te bedragen.

Nieuwe aanbevelingen

De nieuwe aanbevolen dosering is:

  • Voor volwassenen en adolescenten ≥ 35 kg: 10 mg per keer tot maximaal 3 maal per dag met een maximale dosis van 30 mg per dag.
  • Voor kinderen en adolescenten < 35 kg: 0.25 mg/kg lichaamsgewicht per inname, maximaal 3 maal per dag met een maximale dosis van 0.75 mg/kg lichaamsgewicht per dag.
  • Rectaal volwassenen en adolescenten ≥ 35 kg: rectaal 30 mg per keer tot max. 2x per dag. De registraties van 10mg zetpillen ‘zuigelingen’ en 60 mg zetpillen ‘volwassenen’ worden ingetrokken.

Eerder deze zomer wijzigde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Nederland de afleverstatus van geneesmiddelen die domperidon bevatten al van Uitsluitend Apotheek (UA) naar Uitsluitend Recept (UR).

‘Ziek van pillen’

Sandra’s patiënt zegt dat hij ziek wordt van zijn pillen. Nee, niet van de werking. Van de apotheek>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.