Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe cao UMC: onderhandelingen gestart, dit willen de bonden

Vakbonden en werkgevers onderhandelen over een nieuwe cao UMC. Op tafel liggen onder andere een salarisverhoging, een ander functiewaarderingssysteem, de onregelmatigheidstoeslag, en afspraken over zeggenschap.
Verpleegkundigen in umc's moeten er in de nieuwe cao niet alleen financieel op vooruit maar ook makkelijker verlof kunnen sparen, vinden vakbonden. En ze hebben meer speerpunten. Foto Pixabay

De vakbonden die onderhandelen met koepelorganisatie NFU zijn NU’91, FNV, CNV, LAD en FBZ.

Salarisverhoging

Vakbond FNV wil een salarisverhoging van 5%, met een minimale vooruitgang voor iedere umc-medewerker van €200 per maand. NU’91 noemt geen percentages maar zegt wel een vergelijkbare salarisverhoging te willen als in de overige zorgcao’s is afgesproken. Onderhandelaar Rolf de Wilde van NU’91 wijst bijvoorbeeld op de net afgesloten cao Kraamzorg, met 3% loonsverhoging in 2020, een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1,5% en een eenmalige uitkering van €150. ‘Een goede salarisverhoging is nodig om het zware werk van verpleegkundigen en verzorgenden te waarderen.’

De ruimte voor salarisverhoging in de umc’s is beperkt. Dat heeft te maken met de financiële gevolgen van de coronacrisis en minder geld vanuit de overheid voor arbeidskosten, schrijft koepelorganisatie NFU. Gezamenlijk pleiten werkgevers en vakbonden voor meer financiering voor de curatieve zorg.

Functiewaardering

Een update van de functieomschrijvingen is een wens van alle bonden, zegt Rolf de Wilde. ‘De functieomschrijvingen in de umc’s zijn gebaseerd op een systeem dat in 2009 voor het laatst werd geactualiseerd. De functieomschrijvingen passen al jaren niet meer bij het werk dat umc-medewerkers uitvoeren. Een evaluatie spraken we af in 2015 maar die is er nooit gekomen.’

Voor een nieuw systeem om functies en salarissen aan elkaar te koppelen kijken de bonden naar de algemene ziekenhuizen. De functiegroepen in het daar gehanteerde Functiewaardering Systeem Gezondheidszorg (FWG) krijgen elke vijf jaar een update. Medewerkers in umc’s moeten ook makkelijker bezwaar kunnen maken tegen hun functieomschrijving, vinden de bonden.

Onregelmatigheidstoeslag

Ook de onregelmatigheidstoeslag (ORT) moet omhoog, aldusde bonden. UMC-medewerkers krijgen ORT voor het werken in avonden, nachten en weekenden. Deze toeslag wordt niet berekend over het uurloon maar over een gemaximeerd bedrag. Dat voelt onredelijk, vinden verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgverleners.

Dit zijn andere speerpunten

  • Meer zeggenschap over uitoefening van het vak en scholing die daarvoor nodig is (alle bonden)
  • Meer loopbaanperspectief (alle bonden)
  • Werkgeversplicht om aangifte te doen bij agressie tegen medewerkers (NU’91)
  • Na een nachtdienst minimaal 14 uur rust (FNV, wel willen alle bonden meer rust na nachtdiensten en bereikbaarheidsdiensten)
  • Afspraken om makkelijker te stoppen na 45 dienstjaren en verlof te sparen (alle bonden, volgen daarmee het Pensioenakkoord)

Op 15 januari 2021 overleggen de partijen opnieuw.

Aan de onderhandeltafel

Vakbond NU’91 zit in tegenstelling tot bij eerdere onderhandelingen over de cao UMC als individuele partij aan tafel. UMC-medewerkers (behalve medewerkers in het VUmc en Radboudumc) vielen tot 1 januari 2020 onder het ambtenarenrecht. Daarom mochten alleen vakcentrales aanschuiven en was NU’91 aangesloten bij CMHF. Sinds dit jaar hebben ambtenaren dezelfde rechten en plichten als werknemers in het bedrijfsleven en vallen ze onder het private arbeidsrecht (Wet normalisering rechtspositie ambtenaren).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.