Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe minoren voor hbo-v’ers op komst

Vier hbo-v's ontwikkelen nieuwe minoren die beter aansluiten bij de huidige ontwikkelingen in de zorg. De hogescholen willen met de minoren voldoen aan de behoefte aan breed opgeleide verpleegkundigen, en ze willen de doorstroom naar vervolgopleidingen zo versoepelen.
hbo-v
Studenten kregen door corona te maken met extra uitdagingen (foto: Panthermedia).

Dat meldt vakblad Zorgvisie op haar site. De Hogeschool van Amsterdam, Christelijke Hogeschool Ede, Hogeschool Leiden en Saxion Hogeschool (Deventer, Apeldoorn en Enschede) ontwikkelen de verpleegkundige minoren op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De deelnemende hbo-v’s ontwerpen het komend jaar in een projectgroep onder andere minoren op het gebied van e-health, acute zorg en kind- ouderzorg. Het is de bedoeling dat er daarnaast nog vier nieuwe minoren bij zullen komen. Het streven is de minoren in studiejaar 2019-2020 van start te laten gaan.

Er zitten flinke kwaliteitsverschillen in de masteropleidingen voor afgestudeerde hbo-v’ers. Lees verder >>

Keuze van minoren

Studenten kunnen kiezen voor twee verschillende minoren van drie maanden of één thema verder uitdiepen door een verdiepingsprogramma van een halfjaar te volgen. Het is overigens niet zo dat het thema van de gevolgde minor invloed heeft op de toegang tot een vervolgopleiding. ‘Stel iemand wil naar de vervolgopleiding acute zorg, maar heeft daarin geen minor gevolgd, dan moet diegene zich nog steeds voor de vervolgopleiding kunnen melden’, aldus Frank Tetteroo van de NVZ. ‘We willen geen druk leggen op de keuzevrijheid van studenten.’

Stages

Naast de ontwikkeling van nieuwe minoren moet de samenwerking binnen de projectgroep er ook toe leiden dat de organisatie en coördinatie van stages verbetert. Om te voorkomen dat de projectgroep plannen ontwikkelt die al bestaan, zullen zij hun ideeën toetsen aan bestaande ontwikkelingen van minoren in het onderwijs. Tijdens de werkconferentie van het Fonds Ziekenhuis Opleidingen (FZO) op 29 mei in Nieuwegein, worden de eerste plannen van de vier hbo-v’s gepresenteerd.

Hbo-v’ers willen best in de ouderenzorg werken, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden. Lees verder >>

1 REACTIE

  1. Ook dit is duidelijk weer een idee van beleidsmakers die ver van de praktijk afstaan.
    Het hele idee van de breed opgeleide verpleegkundige is niet het antwoord op de steeds complexer wordende zorg.
    Als de zorg complexer wordt heb je juist behoefte aan meer specialistisch opgeleide verpleegkundigen in plaats van mensen die van veel een beetje weten.
    Dus: start een aparte opleiding voor ziekenhuiszorg, voor de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg; inderdaad net als er in het verleden al was!
    Dat zal de kwaliteit van zorg en van de vervolg opleidingen alleen ten goede komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.