Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Nieuwe soap moet jongeren naar de zorg trekken

Zorgondernemers en brancheorganisatie ActiZ werken samen aan een tv-soap die zich afspeelt in en rond de zorg. Doel van deze soap is om jongeren te interesseren voor een baan in de zorg.
Nieuwe soap moet jongeren naar de zorg trekken

De zorgorganisaties werken aan de soap samen met Johan Nijenhuis, maker van Goede Tijden Slechte Tijden en Spangas. De soap gaat over drie jonge mensen die stage lopen in zorgcentrum ‘Malaika’. Zij werken samen met ervaren collega’s. Hun werk in de thuiszorg en de verpleeg- en verzorgingshuiszorg, maar ook hun privélevens en onderlinge relaties komen aan bod.

Buurtzorg
De serie is geïnitieerd door Jos de Blok van Buurtzorg. ‘Jongeren moeten al op jonge leeftijd een leerweg of profiel kiezen. Vaak hebben ze nog geen idee wat verschillende beroepen inhouden. Ik ben er van overtuigd dat wij met Malaika kunnen laten zien hoe boeiend een vak als verpleegkundige of verzorgende kan zijn en dat het eigenlijk heel avontuurlijk is om mensen die jou nodig hebben te ondersteunen.’

Zien?
De soap is vanaf 25 maart elke werkdag tussen 19:00 en 19:30 uur te zien op RTL 5. Veel van de hoofdrolspelers in Malaika komen zelf uit de zorgsector, onder wie de actrice Jasmine Sendar (foto), bekend van onder meer Goudkust en ONM.

Zorg is populair op televisie
Het thema zorg is momenteel populair in de Nederlandse film- en televisiewereld. Zo werd eind vorig jaar de nieuwe serie Charlie aangekondigd, een Nederlandse bewerking van het Amerikaanse Nurse Jackie. Deze serie verschijnt in maart op televisie. Nurse Jackie zorgde in Amerika voor flink wat ophef in de verpleegkundige wereld. Zo was de American Nurses Association (ANA) teleurgesteld over hoe de serie verpleegkundigen en de verpleging portretteert. De negatieve beelden zouden het vertrouwen van patiënten kunnen schaden en jongeren ontmoedigen voor het vak van verpleegkundige te kiezen. In een poll op de website van de ANA stemde 53 procent van de respondenten ‘ja’, toen werd gevraagd of series als Nurse Jackie schadelijk zouden zijn voor het imago van de verpleging. 47 procent van de 1026 stemmers dacht van niet. 

Actiz
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

14 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben het volstrekt met Jos en F te A. eens.
  TV streeft naar kijkcijfers.Zonder kijkcijfers verdwijnt het programma.Dat betekent dat de dosis commecie enorm groot is(vrije markt, je weet wel)
  Dat brengt dan meteen meer van hetzelfde(dezelfde falsificaties,meer persoonlijke romantisering(tranentrekker,emosie, man!) teweeg en je kunt er bijv. niets ruiken,overbelast van raken door krakende diensten,helemaal niet achter je vriendje aanhobbelen(cintinudiensten),geen last hebben van een kater of na-ruzieverschijnselen,de kijker rent niet van hot naar her, loopt met allerlei afdelings-/zikenhuisgebondenprotocollen etc etc etc.
  En wat als is gezegd: sociale waardering is groot, een gloeiend warm hart, maar van een gloeiend warm hart kun je niet eten of verder op vakantie dan een low budgetreis naar Spanje..
  Ja, en de overheid is erg wispelturig..it comes and goes..net hoe toevallig de portemonnee uitvalt en nu ook nog verwijzend naar gemeenten.
  Dan kom je maar tot 1 conclusie: het onderwijs gaat weer een hoop uitvallers tegemoet en het is maar de vraag of het nieuwe leenstelsel(ik denk zelf van wel) uiterst remmend gaat werken op instroom.
  De zoveelste falsificatie met zuster en dokter Killhere/Killdare

 3. Heb lang in ziekenhuizen gewerkt. Pas sinds ik ZZP er ben besef ik pas echt hoeveel zorg klinisch tekort schiet qua tijd die beschikbaar is per client. Als ZZP er heb ik alle tijd voor client en Fam. Je zit dan wel vnl in de terminale thuiszorg en dat wil ook niet iedereen natuurlijk.
  Toch denk ik wel dat mensen die nu voor de zorg kiezen kansrijk zijn qua werk en inkomen , mede door de vergrijzing .

 4. —> Doel van deze soap is om jongeren te interesseren voor een baan in de zorg….
  Op zich een mooi initiatief, maarrrrr de zorgsector moet eens heel goed gaan nadenken over het hedendaagse personeelsbeleid! Als je al wilt werken in de zorg als Verzorgende – omdat je er geknipt voor bent en de zorg zit in je bloed – en je wilt graag een goede baan en inkomen om een beetje leuk van te kunnen leven, gaat dat bijna niet lukken met uitsluitend de ‘kleine, part-time contractjes’ die je krijgt aangeboden!
  Bijna de hele zorgsector waar ik me in beweeg is een vrouwenwereld die draait op vrouwen en moeders die erbij werken. Manlief heeft goede fulltime baan als hoofdinkomen, en zij werkt er dus ‘bij’… Dan is zo’n parttime contract erg leuk, en voor deze grote groep dus voldoende!
  Maar er word niet/nauwelijks gedacht aan de groter wordende groep mensen (singles, alleengaanden, 1-verdieners) die niet kunnen leven van 20 – 24 uur op contract. Helemaal in deze tijd van crisis redt niemand dat. Je moet er wel een 2de baan/inkomen bij hebben om leuk te kunnen rondkomen!
  Ik: man, 50 alleenstaande vrijgezel, mn passie is de zorg voor mn bewoners, krijg het al lange tijd niet voor elkaar mn huidige contract van 24 uur uit te breiden tot 30 – 32 uur. Dit is dus mijn voorbeeld..
  Nu even terugkomend op de beginzin: Als je echt jongeren wilt interesseren voor werken in de zorg, moeten werkgevers toch echt met meer komen dan die huidige parttime contracten van 12 – 16 – 20 of max 24 uur p/week. Die jongeren die echt willen werken en leuk leven, zien dat als een ‘opstapje’ maar zijn ook zo weer weg zodra ze zich elders kunnen verbeteren.
  Maatschappij en samenleving verandert, ook de werkenden hebben een goed maand-inkomen nodig ipv een zakcentje erbij, voor de kinderopvang of nieuwe badkamer of 2de vakantie…
  Maar oke, ik ga kijken naar Malaika, ben wel benieuwd hoe dit er uit gaat zien.

 5. In een zorgcentrum werken is nou niet bepaald aantrekkelijk. Ik werk zelf in de thuiszorg in een PG team(licht dementerenden), waar we op dit moment nog wat tijd hebben voor de mensen, maar in een verzorg/verpleegtehuis heeft het personeel over het algemeen veel minder tijd voor de mensen.(lopend bandwerk idee) De doelgroep waar ik in werk zijn ook heel direct, benoemen wat ze denken/voelen wat soms heel komisch kan zijn.

 6. Ik hoop dat het vak dan wel op een juiste manier wordt weergegeven en niet de klassieker ‘de verpleegkundige / verzorgende loopt met een koffiekarrtje’ en is het hulpje van de dokter, en dat verder relaties intriges etc op de voorgrond staan.
  Wat weten die TV makers nou helemaal van het verzorgend en verpleegkundig vak ? Hoe laten ze dit tot uiting komen in hun script ?
  Het idee opzich vindt ik wel oke, maar ben benieuwd naar de uitvoering ervan.

 7. Stop met het romantiseren van de zorg, er zijn al genoeg programma’s die een beter beeld geven van de zorg. De zorg is niet gebaat bij dit soort initiatieven.
  Gewoon meer waardering krijgen door eerlijke voorlichting en wat meer respect vanuit Den Haag, dat is wat we nodig hebben.
  Dus stop met deze onnozele initiatieven om de zorg uit het slop te trekken. Besteed liever aandacht aan de mensen in de zorg en niet door een serie.
  Dus Den Haag, laat eens waardering zien voor de mensen die zorgen, de mensen die al jaren te min verdienen voor de verantwoordelijkheid die ze dragen. Zij die iedere dag weer met veel liefde en plezier er zijn voor andere, zij die nauwelijks of niet voor zich zelf opkomen omdat ze zorg willen geven aan de zwakkere.
  Kom op met die waardering, spreek jullie eens uit over het harde werk, het omgaan met moeiljke situaties, zelfs als je net pas een jaar of 17 bent.

 8. Geen zorg: alles wat uit de ideeenkoker van Jos de Blok komt is bedoeld om het vak van de verpleegkundige en verzorgende op een hoger nivo te tillen en ik weet zeker dat het jongeren over de streep zal trekken om voor ons mooie vak te kiezen, dus…kijken en genieten zou ik zeggen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.