Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nieuwe wondzorgopleiding in Groningen

In september 2018 gaat een nieuwe opleiding tot wondverpleegkundige van start in Groningen. Deze vervolgopleiding gebruikt het curriculum dat is ontwikkeld in Rotterdam.
Nieuwe wondzorgopleiding in Groningen
Verpleegkundigen kunnen nu ook in Groningen leren over acute en complexe wondzorg.

Verpleegkundigen hebben vanaf september de mogelijkheid om ook in het noorden van het land de vervolgopleiding tot wondverpleegkundige te volgen. Vooralsnog was dat alleen mogelijk in Rotterdam en Nijmegen.

Rotterdams curriculum

De vervolgopleiding tot wondverpleegkundige in Groningen is hetzelfde opgezet als die in Rotterdam. Dat wil zeggen dat het curriculum en de toelatingseisen hetzelfde zijn als in Rotterdam. Studenten melden zich aan via het ErasmusMC. Het Wenckebach Instituut van het UMCG regelt de praktische en logistieke zaken van de opleiding. Net als in Rotterdam kost de opleiding in Groningen €4500.

Studenten die de opleiding met succes voltooien ontvangen het diploma wondverpleegkundige. Dit diploma is door het Platform Woundcare en WCS-Nederland erkend en geaccrediteerd door de V&VN. Na de opleiding wondverpleegkundige kunnen de studenten de vervolgopleiding tot wondconsulent volgen. Deze wordt vooralsnog alleen aangeboden in Rotterdam.

In september start ook een nieuwe wondzorgopleiding in Nieuwegein. Er zijn vanaf dan vier opleidingen tot wondverpleegkundige in Nederland.

Veel praktijkuren

De opleiding duurt een jaar. Studenten besteden gedurende dit jaar 157 uur aan theorielessen en minimaal  400 uur aan praktijkleren. Afhankelijk van haar werkplek, kan de verpleegkundige de praktijkuren in haar eigen werkveld vervullen. Als ze in haar eigen werkveld niet genoeg met complexe wondzorg in aanraking komt, wordt dit opgelost door een stage te doen in een wondexpertisecentrum. ‘Wij kijken met de studenten of  hun werkveld voldoende mogelijkheden biedt om zich in de wondzorg te ontwikkelen en de competenties aan te tonen in de praktijk’, licht Marie-Christine Vissers van de ErasmucMC Academie toe. ‘Om inzicht te krijgen in de keten van complexe wondzorg kunnen studenten indien nodig ook stage lopen in de thuiszorg of het ziekenhuis.’

Meerdere startmomenten

Bij voldoende belangstelling start de opleiding een keer per jaar. Voor de eerste mogelijkheid in september hebben zich al 25 studenten aangemeld. Dit is tevens het maximum aantal studenten per groep. Dit betekent dus dat verpleegkundigen die ook de wondzorgopleiding in  Groningen willen doen, nog even geduld moeten hebben tot het volgende startmoment.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.