Ongeveer zes op de tien gebruikers van GLP-1 agonisten krijgt last van bijwerkingen. Het gaat vooral om misselijkheid, diarree en obstipatie.
Dat blijkt uit onderzoek van bijwerkingencentrum Lareb. Onderzoekers volgden een jaar lang 818 diabetespatiënten. De patiënten gebruikten drie verschillende soorten middelen. Het ging om medicijnen die in beeld komen als de eerst aangewezen behandeling onvoldoende werkt. Zo gebruikten 624 mensen een DPP-4 remmer (zoals sitagliptine of linagliptine) en 119 mensen een GLP-1 agonist (liraglutide, exenatide). Deze nieuwe antidiabetica zijn een alternatief voor insulinebehandeling, als spuiten en zelfcontrole moeilijk is voor de patiënt.
Meer insuline
DPP-4 remmers zoals sitagliptine en GLP-1 agonisten zoals liraglutide beïnvloeden hormonen die de darmen na het eten aanmaken. De hormonen geven de alvleesklier een signaal dat er meer insuline moet komen. Zo gaat de bloedglucosespiegel omlaag. Ook zorgen deze middelen dat de lever minder bloedglucose aanmaakt.
Bijwerkingen GLP-1 agonist
Relatief de meeste bijwerkingen kwamen voor bij gebruik van een GLP-1 agonist. 62 procent van de gebruikers rapporteerden minimaal één bijwerking: 74 van de 119. Ongeveer een derde klaagde over misselijkheid, diarree kwam voor bij 12 procent en obstipatie bij 8 procent.
Bijwerkingen DPP-4 remmers
Van de gebruikers van DPP-4 remmers kreeg een derde last van één of meerdere bijwerkingen: 206 van de 624. Zij rapporteerden vooral hoofdpijn, misselijkheid en obstipatie. Pancreatitis kwam voor bij één diabetespatiënt die een DPP-4 remmer gebruikte.
Bijwerkingen SGLT-2 remmers
Ook het gebruik van SGLT-2 remmers werd onderzocht. Dat zijn bloedglucoseverlagende middelen. Zestig procent van de 75 gebruikers rapporteerden bijwerkingen, vooral polyurie, dorst en gewichtsafname.
Klachten verdwenen
Voor alle nieuwe antidiabetica geldt dat de bijwerkingen vaak beginnen in de eerste week. De meeste klachten verdwenen na langer gebruik van het middel. Een kwart van de diabetespatiënten stopte binnen een jaar met het middel, de helft daarvan vanwege de bijwerkingen.
Lees Interacties
Praktijk
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account