De V&VN Zorgaward 2014 is gewonnen door verzorgenden Karin Raatjes en Ria van Balen met het project ‘Beweging in revalidatie’.
Namens staatssecretaris Van Rijn reikte Katja Mur, directeur ministerie van VWS, samen met Jenneke van Veen, bestuurslid V&VN, de prijs uit voor een enthousiaste zaal vol verzorgenden in Den Haag. De twee verzorgenden kregen een certificaat, de Zorgaward en €1000.
Karin en Ria -werkzaam voor Zorggroep Groningen- hebben een aanpak gemaakt om het bewegen te stimuleren bij geriatrische revalidatiezorg. In zes weken tijd leren patiënten weer thuis zonder hulp te functioneren. Verzorgenden leren hoe zij bewegen in hun zorg aan de patiënt kunnen invoeren. Ook fysiotherapeuten en artsen werken mee in de nieuwe aanpak. Uit het juryrapport: ‘Beweging in revalidatie is een goed idee, zeker met de juiste samenwerking van fysiotherapie, afdeling en cliënt. Het komt de cliënt ten gunste en bovenal wordt er nagedacht over de effectiviteit van samenwerken. Het is een innovatief en multidisciplinair idee, waarbij gezondheidswinst voor de patiënt en groter aandeel van de verzorgende in het revalidatieproces hand in hand gaan.’

Ook inspirerend: Cliënten op vakantie in eigen verpleeghuis
Verzorgenden brachten in september hun stem uit op de finalisten. Henk Bakker, voorzitter V&VN, Adriaan Wirtz, ActiZ, Lena Hillenga, LOC Zeggenschap in Zorg, Sietske Posthuma, redactie TvV, Mieke Hollander, directeur ROC Midden Nederland, Andrina Huibertse, winnaar V&VN Zorgaward 2013 en V&VN Verzorgenden vormden de vakjury. Zowel verzorgenden als de vakjury kozen het project ‘Beweging in revalidatie’ tot winnaar van de V&VN Zorgaward. De Zorgaward is de prijs voor het meest vernieuwende project van een verzorgende.

Bekijk hier de video van medefinalist Iris die het project ‘Weg met de klok’ bedacht en hiermee werkdruk te lijf gaat.
De andere finalisten waren Thea Soer, verzorgende Carintreggeland, locatie zorgcentrum Holtinck in Wierden met project ‘Aanpak fysieke belasting’. Veel collega’s hadden last van rugklachten en het ziekteverzuim was hoog. Het materiaal om de problemen aan te pakken was aanwezig, maar werd niet gebruikt. Thea zorgde voor eyeopeners met een unieke aanpak in haar project dat fysieke belasting voorkomen kon worden. Ook Iris Workel, verzorgende Carintreggeland locatie Zuiderhart in Hengelo was finalist met het project ‘Weg met de klok’. Bij het kleinschalig wonen heeft Iris werkdrukverlaging en vraaggericht werken gekoppeld. De aanpak leidt tot een enorme verlaging van de werkdruk, een fijnere werksfeer en tot grotere tevredenheid van bewoners en familie.
Met de jaarlijkse uitreiking van de V&VN Zorgaward helpt V&VN verzorgenden, helpenden, zorghulpen en studenten om hun goede praktijkvoorbeelden beter over het voetlicht te krijgen. Ook geeft V&VN zo een goed beeld van ontwikkelingen op de werkvloer.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account