Hoe handel je als een patiënt bewust afziet van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen? Artsenorganisatie KNMG maakte in samenwerking met V&VN een handreiking. Het is een concepthandreiking waar verpleegkundigen en verzorgenden nog op kunnen reageren.
Artsen, verpleegkundigen en verzorgenden gaan steeds vaker situaties tegenkomen van patiënten die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen, schrijven KNMG en V&VN in de inleiding van de concepthandreiking. Uit debatavonden georganiseerd door de KNMG bleek dat artsen nog onvoldoende bekend zijn met het voorbereiden en begeleiden van deze groep patiënten. Daarom is er nu een handreiking opgesteld.
Wat staat er in de handreiking?
De handreiking moet artsen en verpleegkundigen helpen om met de patiënt en diens naasten goed in te gaan op vragen als: wat zijn de beweegredenen van de patiënt? Wat komt er op de patiënt en zijn naasten af? Welke palliatieve zorg en begeleiding kunnen zijn van de arts, de verpleegkundige en de verzorgende verwachten?

Blog Paul: ‘Tante Ida stopt met eten en drinken’
Paul vertelt over de 98-jarige tante Ida, die moe is van het leven, maar niet in aanmerking komt voor euthanasie. Ze besluit te stoppen met eten en drinken, maar wordt in het verpleeghuis tegengewerkt door artsen en verpleging. Lees de blog van Paul.
Gewetensbezwaren bij arts
In de handreiking staat voorop dat een patiënt die bewust afziet van eten en drinken om sneller te sterven, recht heeft op adequate zorg. Bij sommige artsen en andere hulpverleners leidt de keuze van de patiënt om af te zien van eten en drinken tot gewetensbezwaren. Volgens de handreiking mogen zij de zorg overdragen aan een collega, maar moeten wel als een goed hulpverlener passende zorg blijven verlenen die hoort bij bewust afzien van eten en drinken tot het moment van overdracht.
De concepthandreiking kun je hier bekijken. Reageren kan tot 14 maart via dit webformulier.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account