Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn: het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie uitgelegd.
Bij euthanasie is het doel van de medische handeling het overlijden van een terminale patiënt. Bij euthanasie, levensbeëindigend handelen, moet de arts een gedetaillerde procedure volgen. Zo moet de patiënt een wilsverklaring ondertekend hebben, waarmee hij of zij aangeeft euthanasie te willen. Ook moet er sprake zijn van uitzichtloos lijden voor de patiënt, en moet de arts altijd een collega-arts raadplegen over de situatie. Het is ook altijd de arts die euthanasie uitvoert. Verpleegkundigen en verzorgenden mogen nooit euthanasie uitvoeren. Wel mag een verpleegkundige de voorbereidende handelingen treffen, zoals een infuus met zout (NAcl) of zoet water aanhangen. Het toedienen van het dodelijke middel (euthanaticum) is voorbehouden aan de arts.
Palliatieve sedatie
Palliatieve sedatie is geen euthanasie. Bij palliatieve sedatie wordt een terminale patiënt in slaap gebracht en krijgt deze een sedativum (het middel van eerste voorkeur is Midazolam, aangevuld met bijvoorbeeld morfine tegen pijn en benauwdheid), met als doel lijdensverlichting. Verpleegkundigen kunnen in opdracht van de arts deze medicatie toedienen. Palliatieve sedatie is normaal medisch handelen: het doel van de behandeling is bestrijding van lijden en pijn, en geen levensbeëindiging.
Adviserende rol verpleegkundige
Het advies voor verpleegkundigen en verzorgenden is de familie altijd duidelijk te informeren over het doel van een behandeling. Gaat het om euthanasie (en dus om levensbeëindiging) of om palliatieve sedatie en dus om pijnbestrijding.
Richtlijn palliatieve sedatie (Pallialine)>>>
Richtlijn euthanasie (Oncoline)>>>
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account