Slechts een klein deel van de verpleegkundigen laat zich inenten tegen de griep. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM onder 45 ziekenhuizen in Nederland. In de winter van 2012-2013 haalde gemiddeld 13 procent van alle artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel een griepprik.
De Gezondheidsraad en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde adviseert verpleegkundigen en andere werknemers in zorginstellingen jaarlijks een griepprik te halen. Op deze manier zouden minder kwetsbare patiënten met verminderde weerstand besmet kunnen worden met het griepvirus. Vooral onder werknemers uit de jongere leeftijdsgroepen werd een lage vaccinatiegraad gerapporteerd. Mogelijke oorzaak hiervan is dat het voor oudere werknemers makkelijker is de griepprik via hun werkgever te verkrijgen, zodat ze er niet speciaal voor naar hun huisarts hoeven.

4 misverstanden over de griepprik
Van de griepprik krijg je juist influenza. En als je nooit ziek bent, hoef je ook geen griepprik. Nursing bespreekt misverstanden over de griepprik, met uitleg van deskundigen. Lees meer >>>
Voorlichting
Het RIVM merkt op dat in alle ziekenhuizen medewerkers worden voorgelicht over het mogelijke nut van een griepprik. Dit leidt kennelijk niet tot een hogere deelname. Omdat onderzoek heeft uitgewezen dat griepuitbraken in ziekenhuizen veroorzaakt en verspreid kunnen worden door ziekenhuispersoneel, vindt het RIVM het ‘belangrijk om te onderzoeken hoe dit wel bereikt kan worden’.

‘Griepprik doe je niet voor jezelf’
Onderzoeker Josien Riphagen is gepromoveerd op een onderzoek naar de griepprik. Ze bestudeerde de vaccinatiegraad van ziekenhuispersoneel, waaronder verpleegkundigen en artsen. Lees meer >>>
Lees hier het volledige onderzoek in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account