Algemeen verpleegkundigen ervaren hun werkdruk nog altijd als hoog tot veel te hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van AbvakaboFNV onder 503 verpleegkundigen in de ziekenhuizen en UMC’s.
87 procent van de ondervraagde verpleegkundigen vindt de werkdruk te hoog, 76 procent vindt de mentale belasting te hoog, en 75 de fysieke belasting. Ook de helft van de gespecialiseerde verpleegkundigen vindt de werkdruk hoog en ruim twee derde ervaart een hoge mentale en fysieke belasting.

Verzorgingshuizen
Ook de werkdruk in verpleeg- en verzorgingshuizen is veel te hoog, bleek al eerder uit onderzoek. Lees meer>>>
Elise Merlijn: ‘Deze cijfers geven aan dat afspraken over duurzame inzetbaarheid van medewerkers hoog op de agenda van het arbeidsvoorwaardenoverleg horen. De arbocatalogi waarin afspraken over arbeidsomstandigheden zijn opgenomen moeten van papier omgezet worden naar de praktijk.’

Burn-out
Eerder bleek al uit een grootschalig onderzoek van de RN4CAST dat een derde van de verpleegkundigen in het ziekenhuis een verhoogd risico op burn-out loopt. Lees meer>>>
Een baan buiten de zorg zoeken
41 procent van de ondervraagden geeft bovendien aan wel eens werk buiten de gezondheidszorg te zoeken. De meest gegeven redenen hiervoor zijn de werkdruk (42 procent), balans werk en privé (35 procent), het salaris (29 procent) en de dreigende bezuinigingen in de zorg (21 procent). De redenen om wel in de zorg te blijven werken zijn de patiënten (62 procent), collega’s (51 procent) en de overtuiging ‘eens een zorgverlener, altijd een zorgverlener'(39 procent).
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account