Dat blijkt uit een nieuw informatiesysteem dat het Nivel heeft opgezet in samenwerking met verschillende Expertisecentra Palliatieve Zorg en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Ziekenhuisopnames
De nieuwe cijfers gaan over 2017, een jaar waarin in Nederland ruim 150.000 mensen overleden, waarvan bijna 110.000 aan een aandoening die meestal gepaard gaat met een behoefte aan palliatieve zorg. Van deze groep mensen had 32% (ruim 3.500) in de laatste maand voor het overlijden nog een of meerdere ziekenhuisopnames.
Meestal ging het om een acute opname, namelijk bij 86% van alle ziekenhuisopnames. De mensen die werden opgenomen bleven gemiddeld 7 dagen in het ziekenhuis.
Mensen die overleden aan dementie en bij 85-plussers werden in de laatste maand het minst vaak opgenomen. Van de mensen die overleden aan een leveraandoening, luchtwegaandoening of CVA werd ruim een kwart ook in de laatste week tot het overlijden nog opgenomen in het ziekenhuis.
Andere acute zorg in laatste maand
Ook andere vormen van acute zorg komen in de laatste maand voor het overlijden nog regelmatig voor, schrijft het Nivel. Bijna een kwart van de mensen met palliatieve zorg ging nog naar de spoedeisende hulp, vooral de mensen met een leveraandoening. Ruim de helft had nog contact met de huisartsenpost, vooral mensen met kanker.