Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nivel: mensen met palliatieve zorg frequent opgenomen in laatste maand voor overlijden

Een derde van alle mensen met palliatieve zorg wordt in de laatste maand van het leven nog een of meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis. Vooral mensen die overleden aan een chronische leveraandoening, een chronische luchtwegaandoening of een CVA werden nog vaak opgenomen.
Foto: Fotolia

Dat blijkt uit een nieuw informatiesysteem dat het Nivel heeft opgezet in samenwerking met verschillende Expertisecentra Palliatieve Zorg en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Ziekenhuisopnames

De nieuwe cijfers gaan over 2017, een jaar waarin in Nederland ruim 150.000 mensen overleden, waarvan bijna 110.000 aan een aandoening die meestal gepaard gaat met een behoefte aan palliatieve zorg. Van deze groep mensen had 32% (ruim 3.500) in de laatste maand voor het overlijden nog een of meerdere ziekenhuisopnames.

Meestal ging het om een acute opname, namelijk bij 86% van alle ziekenhuisopnames. De mensen die werden opgenomen bleven gemiddeld 7 dagen in het ziekenhuis.

Mensen die overleden aan dementie en bij 85-plussers werden in de laatste maand het minst vaak opgenomen. Van de mensen die overleden aan een leveraandoening, luchtwegaandoening of CVA werd ruim een kwart ook in de laatste week tot het overlijden nog opgenomen in het ziekenhuis.

Andere acute zorg in laatste maand

Ook andere vormen van acute zorg komen in de laatste maand voor het overlijden nog regelmatig voor, schrijft het Nivel. Bijna een kwart van de mensen met palliatieve zorg ging nog naar de spoedeisende hulp, vooral de mensen met een leveraandoening. Ruim de helft had nog contact met de huisartsenpost, vooral mensen met kanker.

Terminale patiënten gaan steeds minder eten en drinken naarmate het einde nadert. Met welke verpleegkundige aandachtspunten je rekening moet houden lees je in het artikel bij de Nursing Challenge over eten en drinken in de terminale fase. Verdien twee punten met de toets bij dit artikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.