Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Noodkreet Brabantse ziekenhuizen: ‘Zonder hulp geen andere spoedzorg meer’

Als ziekenhuizen boven de rivieren niet heel snel patiënten gaan overnemen van Brabantse ziekenhuizen, is andere spoedzorg in Noord-Brabant binnenkort niet meer mogelijk. Dat zeggen die ziekenhuizen zelf.
Foto Arno Massee

Het Bernhoven-ziekenhuis in Uden neemt vanwege de enorme toestroom alleen maar patiënten met covid-19 op. Mensen die om een andere reden moeten worden opgenomen worden verwezen naar ziekenhuizen in de buurt, maar ook daar is bijna geen plek meer, zegt medisch coördinator Caroline Heijckmann tegen de NOS.

‘We hebben jullie nodig’

Patiënten plaatsen in andere ziekenhuizen is momenteel heel moeilijk, merkt traumachirurg Bastiaan Thomeer van het Bernhoven-ziekenhuis. In een Skype-gesprek met collega’s van andere ziekenhuizen, dat de NOS in handen heeft, vertelt hij dat patiënten die geopereerd moesten worden alleen nog in een ziekenhuis in Twente konden worden opgenomen.

‘We hebben jullie boven de rivieren nodig’, zegt Thomeer volgens de NOS in het gesprek. ‘Het is dan ongelooflijk frustrerend om te bellen en te horen ‘het kan of het mag niet’. Wij willen dat wij worden benaderd over welke patiënten overgenomen kunnen worden.’

‘Nederland begrijpt urgentie niet’

Momenteel kunnen in Bernhoven alle patiënten met covid-19 nog geholpen worden, maar het ziekenhuis vreest de verwachte piek in het aantal besmettingen, die eind volgende week zou komen.

Ook het Amphia ziekenhuis in Breda heeft problemen patiënten elders geplaatst te krijgen, zegt hoofd infectiepreventie Jan Kluytmans tegen de NOS. ‘De rest van Nederland begrijpt nog niet goed de urgentie daarvan.’

Beschermingsmiddelen heeft Noord-Brabant nog maar voor 2 dagen, zei Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in het radioprogramma 1op1. Volgende week kunnen de Brabantse ziekenhuizen de toename van het aantal patiënten met covid-19 niet meer aan, verwacht hij.

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus op de voet. Houd de liveblog in de gaten voor de nieuwste updates:

Liveblog: de laatste corona-informatie voor verpleegkundigen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.