Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Nú noodplan nodig voor tekort verpleegkundigen’

De gevolgen van het personeelstekort in de zorg zijn onmenselijk, zegt V&VN. Ze roept de politiek en werkgevers op tot een noodplan.
Noodplan nodig voor tekort verpleegkundigen.
V&VN roept op tot een noodplan in de strijd tegen het personeelstekort (foto: Koya979/Fotolia)

V&VN hield een grote ledenraadpleging onder 17.000 verpleegkundigen en verzorgenden, omdat de beroepsvereniging vindt dat er op korte termijn maatregelen nodig zijn om de ‘onmenselijke gevolgen’ van de personeelstekorten tegen te gaan. Uit de peiling blijkt dat driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden qua gezondheid en/of privéleven last ervaart van de personeelstekorten. Meer dan 60 procent van de ondervraagden draait extra diensten en 42 procent vindt dat de tekorten leiden tot slechtere patiëntveiligheid. Dit geeft veel verpleegkundigen een schuldgevoel tegenover patiënten en familie. Zij willen dat de politiek, bestuurders en managers nu luisteren naar hun voorstellen voor korte termijn-oplossingen.

Noodplan

V&VN dringt met deze voorstellen bij de nieuwe minister van VWS en andere partijen aan op een noodplan. ‘Het is heel belangrijk dat managers en bestuurders écht open staan voor de oplossingen van de werkvloer. Er zijn mogelijkheden om de werkdruk morgen al te verminderen en tijd te winnen voor patiënten en bewoners’, zegt Sonja Kersten, directeur van V&VN. Zo kan volgens verpleegkundigen en verzorgenden direct meer tijd vrijkomen voor patiëntzorg als anderen zich gaan bezighouden met administratie, facilitaire en huishoudelijke taken. Voorbeelden zijn zelf roosteren, het aanvragen van budgetten, voorraden beheren en het controleren van houdbaarheidsdatums.

Hoger salaris

Ook wil V&VN dat het noodplan voorziet in het versneld terughalen van zorgprofessionals die de afgelopen jaren de zorg hebben verlaten. Daarnaast kan het werven van zij-instromers voor leerwerktrajecten op korte termijn wat druk van de ketel halen. Voor de instroom van nieuwe collega’s zien de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden wel drempels: zij vinden dat de salarissen omhoog moeten, dat zij aaneengesloten diensten en een goed contract moeten krijgen.

Extra mensen

Tot 2025 zijn in de zorg 125.000 extra mensen nodig. V&VN onderzoekt momenteel welke maatregelen effectief zijn en brengt die uitkomsten eind oktober naar buiten. Een voorbeeld van een recente maatregel is het terugvragen van gepensioneerde verpleegkundigen.

Lees ook: Personeelstekort in de wijk loopt op met 20.000 per jaar

10 REACTIES

 1. Ik wil graag omscholen naar verpleegkundige.
  Ik heb de mbo opleiding MMZ en de hbo opleiding MWD. Beide diploma.
  acht jaar ervaring in de zorg als helpende+.

  Omscholen blijkt echter niet haalbaar omdat als ik mbo ga doen, krijgt de werkgever geen subsidie voor mij. Dus voor jou 10 anderen (die goedkoper zijn).
  Als ik hbo-v wil doen moet ik het instellingsgeld á €7178 per jaar betalen. De werkgever zou hiervan 1800€ betalen. dat betekent dat ik zelf €5378 moet betalen dit keer 3 jaar is €16.134.
  Een beetje erg veel geld om verpleegkundige te worden.

 2. Lees alle reacties
 3. Er is meer aan de hand waar gewoon aan voorbij wordt gegaan. De afgestuurde verpleegkundige is geen blijver meer. Ze zijn niet meer zo gebonden aan een afdeling als vroeger. ze lijken hun mandje te vullen met kennis en vliegen verder. Daarna maken ze de overstap naar een ander beroep. Ze zien dat hun vrienden elk weekend vrij zijn, elke avond thuis zijn, feestdagen met familie en elkaar kunnen door brengen en zij dat niet kunnen. Volgens mij staat de zorg op een punt dat het moet kijken zorg aantrekkelijk te maken voor de individu. Wat willen ze en hoe passen we dat in. Meer mensen opleiden…ik ben benieuwd hoeveel er blijven! Er is een mentaliteits verandering en dat moet worden ingezien. Voor deze groep is salaris wel belangrijk, kijk hoe duur huizen zijn, en daarbij ze willen reizen nu ze nog jong zijn. We raken de nieuwe afgestudeerde verpleegkundige te snel kwijt!

 4. Ondanks dat ikzelf ook bij die groep behoor die niet meer actief in de verpleging werkt gaat deze discussie mij wel aan het hart. Want waarom werk ik niet meer in de verpleging? Dat is toch vanwege de positie in de maatschappij en de verdienste.
  De bestuurders maken het nu nog weer extra complex door een nieuwe verdeelfactor toe te voegen nl. een verdere differentiatie tussen de verpleegkundigen.
  Ik ben eind jaren tachtig in-service opgeleid tot A-verpleegkundige (Toen een goede keuze want gelijk een beetje salaris en daarmee niet meer mijn (niet zo rijke) ouders tot last). Daarna diverse zijstappen gemaakt en o.a. een academische studie afgerond. Daarna weer verder gespecialiseerd in de intensieve zorg (IC/CCU) en jaren op de Hartbewaking en tot drie jaar terug op de Hartcatheterisatie van een UMC gewerkt en veel (in)spannende acute diensten meegemaakt in een goed geolied team. Ondertussen werkte ik ook deels als stafmedewerker en was me aan het verbreden en nu ben ik de verpleging dus uit (en niemand, maar dan ook niemand heeft me gevraagd waarom en wat er voor nodig zou zijn om mij te behouden voor het vak. Dus hoe groot is de nood dan zou je zeggen..).
  Maar wat als ik nu toch nog in de verpleging zou werken? Zou ik dan, met al de verworven competenties, die ik heb opgedaan na mijn in-service opleiding, gedegradeerd worden vanwege een legitieme keuze eind jaren tachtig? Dat is wel heel demotiverend. Men moet kijken naar opleiding én werkervaring én verworven competenties en daarop waardering en verdienste baseren! Misschien kom ik dan wel weer terug. Ik zou het gewoon eens vragen…

 5. Het bedrag wat vrijwilligers per jaar mogen bijverdienen zonder dit aan de belasting op te geven is € 1500,- Als men dit bedrag nou eens verhoogd naar € 3500-€ 5000,- kunnen mantelzorgers/vrijwilligers een centje bijverdienen. Zorginstellingen hoeven niet perse verzorgende en of verpleegkundige in te zetten voor bepaalde taken dus hebben zij meer tijd vrij voor de echte zorg en hoeven dan mogelijk ook geen extra personeel aan te trekken (wat toch al moeilijk te vinden is) Veel (oudere) ex verpleegkundige/verzorgenden die nu een pensioen en aow ontvangen vinden het dan mogelijk interessanter om betaald vrijwilligerswerk te doen. Betaal ze bijv. € 7,50 netto per uur. Ze zouden op deze manier toch 666 uur op jaarbasis in kunnen vullen.
  Ik ben ervan overtuigd dat er dan meer mantelzorgers en/of oud verpleegkundige als vrijwilliger willen werken. Zo vang je 2 vliegen in 1 klap.

 6. NOODPLAN? START MET HET GEVEN VAN EEN HBO-STATUS AAN DE INSERVICE OPGELEIDE VERPLEEGKUNDIGEN!

  Wat een waardevolle feedback heeft V&VN met dit onderzoek opgehaald bij maar liefst 17.000 van haar leden, dat is bijna 20%! Deze leden hebben in die ervaren werkdruk dus ook nog de tijd genomen om dit onderzoek in te vullen, wat een betrokkenheid! Die grote intrinsieke betrokkenheid van verpleegkundigen en verzorgenden laat ook hier zien dat als zij uitvallen (meer dan 75% geeft aan dat hun gezondheid in het geding is), de patiëntenzorg uiteindelijk de dupe is en bijna 50% ervaart nu al een verslechtering van de patiëntenveiligheid! Er ligt nu een verzoek bij de nieuwe minister van VWS om een noodplan op te stellen, waarin de korte en lange termijn oplossingen die uit dit onderzoek komen richtinggevend zijn.

  Zou het niet een uitgelezen kans zijn om ook in dit noodplan voor de inservice opgeleide verpleegkundigen de hbo status te verlenen?

  De petitie ‘stel de inservice gelijk aan hbo-niveau’, die begin dit jaar is gestart, heeft inmiddels al meer dan 20.000 ondertekenaars opgeleverd! De jarenlange discussie over de beroepstitels en -profielen maakt duidelijk dat de frustratie met name in deze groep verpleegkundigen ligt. En leidt frustratie niet veelal tot demotivatie, gezondheidsrisico’s en je werk de rug toekeren? (lees maar eens al de reacties in de nieuwsberichten over de beroepsprofielen).

  Ik roep dan ook op tot expliciet behoud van deze inservice groep, het betreft vooral oudere verpleegkundigen, geef ze hun welverdiende hbo-status!
  WAT VIND JIJ?

  • Helemaal mee eens. Ik ben mijn BIG kwijtgeraakt in 2014 omdat de vragenlijst niet in te vullen was. BV Hoeveel UUR bent u ziek geweest de laatste 5 jaar? Hoeveel UUR heeft u vakantie gehad de laatste 5 jaar. Waar en bij wie heeft u gewerkt de laatste 5 jaar. Wie heeft dit bedacht? Er zijn in dat jaar in een klap 82.000 verpleegkundigen A geschrapt uit de BIG.
   De te kort aan verpleegkundigen is totaal te verwijten aan de politiek. En aan de instituties van gezondheidszorg en opleidingen zoals HBO-V waar ik veel klachten over hoort van ex-collega’s. En zelf aan levende lijve heb ondervonden.

  • Mee eens. Als kunt laten zien dat je je hebt ontwikkeld na je in-service opleiding en senior taken hebt gedaan of doet en daarnaast een goed staat van dienst hebt zou dat toch moeten kunnen. Dat heet eerder verworven competenties en die zouden moeten meetellen in een carrière.

  • Ben erg bang dat je gelijk krijgt Henriette!

   Mijn idee zou zijn ….geef de nv 3 de ruimte terug hun competenties te gebruiken zo als:
   Verpleegtechnische handelingen die naar niveau 4 en 5 zijn gegaan, geef niveau 3 ig de ruimte verpleegtechnische handelingen op niveau 4 scholing te behalen.
   Indiceren, startzorg gesprekken zo als het een tijdje geleden was. je ontlast dan de verpleegkundigen en de ziekenverzorgenden IG voelt zich weer gewaardeerd op kennis en toepassing! Vaak is een niveau 4 opleiding wegens omstandigheden niet te doen, neemt niet weg dat de competenties met scholing ingezet kan worden!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.