Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NU’91: ‘Patiënten en verpleegkundigen binnen 12 uur testen op covid-19’

Patiënten, verpleegkundigen en andere zorgverleners moeten binnen 12 uur getest kunnen worden op covid-19, en binnen 24 uur na de test de uitslag weten. Daarvoor pleit vakbond NU'91.
Foto ANP

Volgens NU’91 komt het regelmatig voor dat bijvoorbeeld een patiënt 48 uur moet wachten voor hij getest kan worden en nog eens 48 uur voor hij weet of de test positief was. Daardoor is het risico dat diegene andere patiënten of zorgverleners besmet onnodig hoog, aldus voorzitter van de vakbond Stella Salden.

‘Bovendien wordt het ziekteverzuim veel hoger als zorgmedewerkers onnodig lang thuis moet blijven omdat zij wachten op de uitslag, blijven mensen onnodig lang afgezonderd, ook zij die misschien door hun aandoening niet begrijpen waarom dit nodig is, en worden mogelijk onnodig beschermingsmiddelen ingezet, terwijl er al schaarste is.’

Minister De Jonge beloofde dat de uitslag van een test op het coronavirus binnen 24 uur bekend is, maar dat lukt dus lang niet altijd, zegt Salden. Patiënten, verpleegkundigen en andere zorgverleners horen voorrang te krijgen bij testen op covid-19, vindt ze. ‘Ook in het weekend en op feestdagen moeten zij binnen 12 uur getest kunnen worden.’

Al meer dan 80.000 zorgverleners zijn abonnee: de digitale Nieuwsbrief van Nursing krijgen zij twee keer per week gratis in hun nieuwsbrief. Boordevol nieuws, speciaal voor verpleegkundigen. Meld je hier aan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.