Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nursing januari 2012


Lonneke is Verpleegkundige van het jaar - Nieuwe richtlijn chronische pijn bij ouderen - VERPLEGEN NA JE 65STE - Plaatsbepaling maagsonde: pH-meten is het beste

 

Nursing januari 2012

Geef ons feedback!
We zijn benieuwd wat je vind van dit nummer van Nursing. Wil je iets kwijt over een artikel, of heb je een andere opmerking, mail dan de redactie nursing@reedbusiness.nl.

Overleeft de zelfstandig verpleegkundige 2012?
Alleen mensen met een verblijfsindicatie behouden het recht op hun persoonsgebonden budget (pgb). Dat is zo’n tien procent van de huidige pgb-houders. Deze maatregel ging in op 1 januari 2012. Wat betekent dit voor zzp’ers in de thuiszorg?

pH-waarde aspiraat blijft beste methode voor plaatsbepaling
Onlangs verscheen in Nederland de Landelijke Multidisciplinaire richtlijn Neusmaagsonde. Belangrijk, omdat het verkeerd plaatsen van een neusmaagsonde desastreuze gevolgen kan hebben. Wat zijn de belangrijkste recente inzichten? Een overzicht.

‘Mondzorg kwetsbare oudere verdient aandacht’
De mondzorg van kwetsbare ouderen kan beter, vindt promovendus Gert-Jan van der Putten. Lukt het niet, dan zal dit gevolgen hebben voor hun gezondheid. Twee Vlaamse verpleegkundigen ondervroegen collega’s en geriatrische patiënten over mondzorg. ‘Hoewel collega’s aangeven mondverzorging belangrijk te vinden, voeren ze het toch weinig uit.’

65+ en nog steeds enthousiast
Doorwerken tot (en zelfs na) je 65e jaar. Sommige verpleegkundigen gaan er met plezier voor. Hoe houden ze het vol? En wat doen werkgevers om ervoor te zorgen dat oudere verpleegkundigen de zorg niet verlaten?

Pijnbestrijding is maatwerk
Ouderdom komt met gebreken, dat weten we allemaal. Maar pijn lijden is niet nodig, stelt de nieuwe richtlijn over chronische pijn bij ouderen.

Oppervlakkige decubitus blijkt topje van de ijsberg
Een schijnbaar oppervlakkig drukletsel blijkt een decubitus categorie 4 te zijn. Het team besluit tot een krachtige aanpak ter voorbereiding op flapchirurgie. Toch loopt het anders.

Rubrieken:
– In de wetenschap: valpreventie, fotograferen in de psychiatrie, nierfalen
– Ja/nee: infusie AB, continu vs. intermitterend
– Wondcasus: drukletsel
– Casus psychiatrie: claimend gedrag
Medicijnquiz: corticosteroïden

Op de cover: Anne-Marie Van Acker, 65 jaar, thuisverpleegkundige Wit-Gele Kruis, Riemst-Voeren (B)
Fotografie: Jelmer de Haas
 

Volg Nursing ook op Facebook
Naast een florerend en actief Twitter-account met ruim 2500 volgers heeft Nursing ook haar eigen Facebook-pagina. Geschikter voor de iets langere updates en berichten die niet per se in 140 tekens hoeven te passen. Neem een kijkje op www.facebook.com/VakbladNursing en praat mee.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.