Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: minutenregistratie wijkverpleging van de baan

Actiz, BTN en Zorgverzekeraars Nederland hebben een nieuwe werkwijze voor de registratie van wijkverpleging uitgewerkt. Met deze nieuwe werkwijze hoeven verpleegkundigen geen aparte minutenregistratie meer bij te houden per cliënt.
vrijwilligers
Soms gaat het om het invullen van privacygevoelig papierwerk. (Foto: Arno Massee)

Dat meldt de NZa. Met deze nieuwe werkwijze vormen het zorgplan en de planning de basis, waarop de geleverde zorg verantwoord wordt. Pas als de geleverde zorg afwijkt van de planning voert de zorgaanbieder aan het eind van de dag een correctie op de planning door. Met deze nieuwe werkwijze hoeven verpleegkundigen geen aparte minutenregistratie meer bij te houden per cliënt.

In maart dit jaar droeg minister Hugo de Jonge van VWS de NZa op de minutenregistratie af te schaffen.

Administratie terugdringen

De nieuwe werkwijze is een mooie kans voor alle partijen om de administratielasten te verlichten, aldus de NZa. ‘Wij verwachten dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars de nieuwe werkwijze actief oppakken en hier samen afspraken over maken, zodat de administratieve lasten omlaag gaan en geborgd blijft dat de zorg die wordt gedeclareerd ook daadwerkelijk geleverd is.’

Herijking tarieven

Verder herijkt de NZa de tarieven voor verpleging en verzorging onder de Zorgverzekeringswet. Hierin is ook de roep om een passender verhouding tussen verpleegkundigen en verzorgenden meegenomen, en een hogere cao-schaal en lagere productiviteit van hbo-verpleegkundigen. Door de tariefherijking zullen de tarieven overwegend dalen. ‘De tariefdaling maakt contractering voor aanbieders in potentie lonender dan nu het geval is’, schrijft de NZa hierover. ‘Dit is belangrijk omdat uit onderzoek blijkt dat ongecontracteerde zorg gemiddeld duurder is dan gecontracteerde zorg.’

Nieuwe prestatie voor zorg aan kinderen

Ook wordt de verpleging en verzorging aan kinderen in een integrale, nieuwe prestatie geplaatst. De NZa zet hiermee een eerste stap richting een integrale bekostiging voor deze doelgroep.

Bron: NZa/Skipr.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.