Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onbereikbaar mogen zijn in cao’s? Verpleegkundigen reageren positief én kritisch

Het recht op onbereikbaarheid is vastgelegd in de cao Gehandicaptenzorg. Moet dat ook in de cao's voor ziekenhuizen, umc's en thuiszorg en ouderenzorg? Veel verpleegkundigen discussieerden online over die vraag. Sommigen heel positief, anderen voorzichtig en kritisch.
Zou de telefoon van verpleegkundigen er op een vrije dag ook vaker zo uit moeten zien? Of het recht op onbereikbaarheid nu wel of niet in de cao's is opgenomen? (Foto: Pixabay)

Het is voor het eerst dat in Nederland het recht op onbereikbaarheid in een cao is vastgelegd. Werknemers in de gehandicaptenzorg hoeven buiten werktijd niet meer te reageren op appjes en telefoontjes van het werk. Nursing stelde op haar Facebook-pagina en op Instagram (@nursingvoorverpleegkundigen) de vraag of dit ook moet worden vastgelegd in de cao’s voor ziekenhuizen, umc’s en vvt (thuiszorg en ouderenzorg).

‘Vrij is vrij’

Een flink deel van de verpleegkundigen die reageerden vindt het een uitstekend idee het recht op onbereikbaarheid ook op te nemen in nieuwe cao’s Ziekenhuizen, UMC en VVT. ‘Absoluut’, ‘Zeker weten’, ‘Helemaal mee eens’ en ‘Zoals het hoort’, zijn hun duidelijke reacties. En het is nodig ook, zegt een verpleegkundige op Instagram. ‘Want die vrije tijd heb je hard nodig om op te kunnen laden.’ Wijkverpleegkundige Melissa reageert opgelucht op Facebook: ‘Vrij is Vrij!’.

‘Snel regelen’

Hoe eerder regelen hoe beter, vullen andere verpleegkundigen aan, want vanwege de personeelstekorten vragen werkgevers momenteel wel erg veel van hun personeel. Verpleegkundige Brigitte zegt op Facebook mee te leven met de planners op haar werk, die zo moeten worstelen om roosters rond te krijgen dat ze soms mensen wel moeten storen in hun vrije tijd. Vreselijk dat echt vrij mogen zijn moet worden vastgelegd in een cao, maar wel goed dat er aandacht voor is, schrijven andere lezers van Nursing.

‘Sigaar uit eigen doos?’

Hoewel, worden verpleegkundigen door het recht op onbereikbaarheid vast te leggen in een cao niet blij gemaakt met een sigaar uit eigen doos? Dat vragen sommigen zich ook af. Want is het recht niet al vastgelegd in de wet? ‘En wat betekent deze afspraak voor mensen die deze grens nog niet in de cao hebben staan? Het gevaar van vervagende grenzen is dat de norm beetje bij beetje verschuift’, klinkt het bezorgd.

En is het haalbaar?

De vraag is ook het wel haalbaar is, merken sommigen op. ‘Want wat nu als je werkgever door ziekte en drukte echt niemand kan vinden?’ Lijden patiënten en cliënten daar dan niet onder, vragen sommigen zich af. Bovendien, zegt Renate op Facebook: ‘Het staat je vrij om te reageren, maar ook bij ziekte moeten diensten toch gevuld worden. De zorg is nu eenmaal geen kantoorbaan.’

‘Geef je grenzen aan’

Geef altijd zelf goed je grenzen aan over vrij zijn, los van rechten in een cao, adviseren collega’s elkaar. ‘Vrije tijd is sowieso vrij zijn dus geen werk en mail. Mag je allemaal uitzetten. Niemand kan je zomaar verplichten om op je vrije dagen online te zijn voor de baas’, benadrukt een verpleegkundige. Heel logisch, zegt verpleegkundige Gerlanda op Twitter. ‘Ook zonder dat het in de cao wordt vastgelegd. Vrij is vrij en betekent niet 24/7 beschikbaar voor je werk. Het is blijkbaar veel te lang geaccepteerd.’

Het zou nog best wel eens even kunnen duren voordat duidelijk is het recht op onbereikbaarheid in andere cao’s voor verpleegkundigen wordt vastgelegd. De onderhandelingen voor een nieuwe cao Ziekenhuizen zitten nog steeds muurvast, bleek deze week.

En ook de onderhandelingen voor een nieuwe cao VVT gaan langzaam, maar die lopen nog wel. Lees hier het laatste nieuws daarover.

1 REACTIE

  1. Je hebt een contract waarin een aantal uren staan opgenomen. Tijdens deze arbeidsuren kan de werkgever van je verwachten dat je je werk naar behoren doet. Echter, is de werkdag ten einde en loop je het ziekenhuis uit, dan heeft deze werkgever he-le-maal niets meer over je te zeggen. Tot het moment dat je volgende dienst begint. Geregeld i/n de wet. En de wet is op iedereen van toepssing, zelfs werkgervers! Mail? Lezen tijdens je werk, telefoon negeren. Roosters worden bewust krap gepland, we hebben toch de app!
    Hier hoef je niet in! Waar is de bereikbaarheidsdienst gebleven? Werk=werk en vrij = vrij!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.