Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Onderhandelingen nieuwe cao ziekenhuizen gestart: dit willen de bonden

De onderhandelingen voor een nieuwe cao ziekenhuizen zijn begonnen. Een salarisverhoging die de hoge inflatie compenseert is natuurlijk een eis van alle vakbonden. Wat willen de bonden nog meer?
Zowel FNV als NU'91 willen dat verpleegkundigen zelf de keuze hebben of ze een bereikbaarheidsdienst in geld of tijd gecompenseerd willen krijgen. Foto: Arno Massee

De huidige cao ziekenhuizen loopt af op 31 januari 2023. Op 26 september is er voor het eerst onderhandeld over een nieuwe cao. Branchevereniging NVZ benoemde daarbij wel de thema’s die ze belangrijk vindt, maar kon uitgewerkte voorstellen niet eerder delen dan op 31 oktober.

Daar zijn de vakbonden teleurgesteld over. ‘De bonden pleiten daarom gezamenlijk voor een heldere voorstellenbrief vanuit de NVZ, die invulling aan hun hoofdlijnen geeft. Wij hebben aangegeven dat we deze op korte termijn willen ontvangen,’ schrijft NU’91.

De vakbonden hebben al wel diverse eisen klaar. Dit zijn de opvallendste.

Loonsverhoging moet inflatie compenseren

Alle bonden houden in hun salariseis rekening met de hoge inflatie.

Looneisen vakbond FNV Zorg & Welzijn:

Looneisen vakbond NU’91:

 • NU’91 noemt nog geen percentage. ‘Daarvoor is er te veel beweging in de wereld en ook maatregelen van het kabinet kunnen nog van invloed zijn.’
 • Wel bekende eisen: een inflatiecorrectie en dat loonachterstanden worden ingelopen.
 • En: een hogere reiskostenvergoeding en parkeerkosten voor het werk altijd vergoeden.

Looneisen vakbond CNV Zorg & Welzijn:

Andere eisen

Andere eisen FNV Zorg & Welzijn

 • Een hogere reiskostenvergoeding. Die is nu voor woon-werkverkeer minimaal €0,08 per kilometer, FNV Zorg & Welzijn wil standaard €0,25 per kilometer. De vergoeding voor dienstreizen met de auto moet omhoog van €0,30 naar €0,45 per kilometer.
 • Nu is het nog zo: wie 30 kilometer rijdt krijgt dezelfde vergoeding als iemand die meer dan 30 kilometer rijdt. De bond wil dat dat losgelaten wordt; reiskosten zijn dan niet meer aan een maximaal aantal kilometers gekoppeld.
 • Een ‘fors hogere’ vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten. Ook moeten medewerkers de keuze krijgen hoe ze bereikbaarheidsdiensten willen compenseren: in geld (zoals sinds 1 juli 2022 standaard) of in tijd.

Andere eisen NU’91

 • Een apart hoofdstuk voor arbeidsvoorwaarden van verpleegkundigen, verzorgenden en aanverwante beroepen. ‘Dit is in lijn met onze doelstelling om één cao te realiseren voor onze doelgroep.’ Wat er precies in dat hoofdstuk moet komen wil de bond nu nog niet delen, aldus een woordvoerder.
 • Onregelmatigheidstoeslag berekend over uurloon (en niet, zoals nu, op basis van uurloon met een maximum)
 • Net als FNV: zelf de keuze of bereikbaarheidsdiensten in geld of tijd worden gecompenseerd
 • Een hogere reiskostenvergoeding en parkeerkosten voor het werk altijd vergoeden.

De andere eisen van CNV Zorg & Welzijn konden we helaas nog niet achterhalen. Op 31 oktober onderhandelen vakbonden en werkgevers verder over een nieuwe cao ziekenhuizen.

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik hoop echt dat de vakbonden gezamenlijk zich hard gaan maken voor een goede, marktconforme cao. Maar eerlijk gezegd heb ik er weinig vertrouwen in na de afgelopen cao. In deze tijd van stijgende kosten zullen we wel weer genoegen moeten nemen met de kruimeltjes die overblijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.