Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Onderlinge verschillen maken een team beter’

Hoe meer diversiteit in de zogenaamde teamrollen, hoe effectiever het team. Dat is althans de theorie van Belbin, een Britse wetenschapper die jaren geleden de ‘teamrollen van Belbin’ ontwikkelde.
‘Onderlinge verschillen maken een team beter’
Foto: Arno Massee

In het splinternieuwe meinummer van Nursing staan alle teamrollen van Belbin uitgebreid beschreven.

Psychologische verschillen in een team

De teamrollen van Belbin zijn een handig hulpmiddel om de psychologische verschillen in een team naar boven te halen. Door te weten welke teamrollen jou en je collega’s het beste passen, krijg je inzicht in de eigenschappen die in jouw team nog ontbreken. Er zijn negen rollen te onderscheiden: Bedrijfsman, Brononderzoeker, Plant, Monitor, Vormer, Voorzitter, Zorgdrager, Groepswerker en Specialist. Alle negen rollen zijn allemaal even waardevol en allemaal even nodig om een goed team te vormen.

Download de poster met negen teamrollen van Belbin en ontdek welke eigenschappen en talenten nog ontbreken in je team.
Bekijk de poster>>>

Goede sfeer

Teams met te veel dezelfde types trappen vaak in dezelfde valkuil, legt Marleen de Bruijn uit. Zij is psycholoog en trainer bij Meurs HRM in Woerden. Ze kent de rollen van Belbin als haar broekzak. ‘Een team met heel veel Groepswerkers bijvoorbeeld geeft misschien een leuke sfeer, maar gaat vaak confrontaties uit de weg.’  In Nursing mei vertelt ze welke teamrollen er zijn, waarom het goed is je eigen teamrollen te kennen, en hoe je de verschillende types in je team kunt herkennen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.