Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Onderneem actie bij een pijnscore van 4 of hoger’

Ook bij patiënten met kanker moet een afkappunt van ≥4 worden gehanteerd bij het gebruik van de 11-punts NRS-schaal.
1.jpg

Dat staat in de herziene richtlijn Pijn bij Kanker van de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologie (NVA). In de vorige richtlijn was het afkappunt ≥5. De IGZ hanteert bij de prestatie-indicatoren voor postoperatieve pijn al een aantal jaren het afkappunt van ≥4. ‘Voor de praktijk is het werken met verschillende afkappunten niet werkbaar, daarom is gekozen voor één afkappunt,’ aldus verpleegkundige en verplegingswetenschapper Wendy Oldenmenger. Onderneem dus actie, volgens de beschreven interventies in de richtlijn, indien de pijn ≥4 is en de patiënt hiermee instemt.

Dossier pijn 
Wat is pijn en hoe ontstaat het? Hoe breng je de pijn in kaart en meet je de pijn? Je leest het in het dossier pijn. 

Matige pijn en ernstige pijn 

‘Meestal wordt de indeling milde pijn (NRS-score 1 tot en met 3-4), matige pijn (score 4-5 tot en met 6) en ernstige pijn (score 7 tot en met 10) gehanteerd,’ legt Wendy Oldenmenger uit. Volgens de verpleegkundige en verplegingswetenschapper geeft de literatuur geen eenduidigheid over de overgangen tussen milde en matige pijn en tussen matige en ernstige pijn. ‘Maar er is wel evidence voor dat mensen met een pijncijfer van 5 en meer de pijn een grote invloed heeft op het dagelijks functioneren.’

Pijn meten

In de nieuwe richtlijn wordt verder voorgesteld twee tot drie keer daags pijn te meten. Volgens VMS is dit drie keer per dag. In de verpleegkundige praktijk is dit niet altijd haalbaar en bij patiënten met stabiele pijn niet altijd noodzakelijk. Voor opgenomen patiënten met kanker stelt de werkgroep daarom voor om twee tot drie keer daags pijn te meten.

Pijnschalen

Ook volgens de nieuwe richtlijn blijft de Numerical Rating Scale (NRS) de voorkeursschaal bij het meten van pijn. Deze is gemakkelijk te gebruiken en wordt goed geaccepteerd door patiënten. Tweede keus is de Visual Analogue Scale  (VAS) of Verbal Rating Scale (VRS) . De VAS is volgens de richtlijn de meest abstracte schaal en blijkt in de dagelijkse praktijk het moeilijkste te hanteren. Bij patiënten met verminderde cognitieve vermogens is een 4-punts VRS de meest optimale keuze. In onderzoeken waarbij deze schalen onderling vergeleken zijn, komt naar voren dat de schalen in gelijke mate valide en betrouwbaar zijn.

NRS betrouwbaar?
De numerieke schaal voor pijn (NRS) mist enkele belangrijke aspecten van pijn. Dat stellen Zweedse wetenschappers in een nieuwe studie.
Lees meer>>>

Verder staat in de richtlijn dat je bij behandeling van pijn bij patiënten met kanker moet streven naar een afname van de pijnscore met minimaal twee punten of 30 procent (dit is niet veranderd). Gebruik de Brief Pain Inventory of de McGill Pain Questionnaire om de invloed van pijn op het dagelijks functioneren uit te vragen. Gebruik de DN4 of de PainDetect om te screenen of een patiënt neuropatische pijn heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.