Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook verpleegkundigen krijgen ‘beter-niet-doen-lijst’

Naast een ‘beter-niet-doen-lijst' voor medisch specialisten, is er nu ook een lijst met niet-effectieve verpleegkundige handelingen in de maak. In samenwerking met V&VN gaat IQ healthcare van het Radboudumc alle verpleegkundige kwaliteitsstandaarden uitpluizen op handelingen waar geen wetenschappelijk bewijs voor is.
1.jpg
Foto: Arno Massee

Zij hopen hiermee onnodige zorg terug te dringen, bewustzijn te creëren om in sommige gevallen terughoudend te zijn met handelingen en mogelijk kosten te besparen. Het project start in januari in navolging van het NFU-programma ‘Doen of laten? Terugdringen van onnodige zorg’ dat afgelopen vrijdag resulteerde in een lijst van 1366 medisch specialistische handelingen waar onvoldoende of geen wetenschappelijk bewijs voor bestaat.

Verpleegkundigen en evidence based practice

Ook van verpleegkundigen en verzorgenden wordt verwacht dat zij evidence-based werken. ‘Vanuit V&VN was er dan ook het idee om de bestaande landelijke kwaliteitsstandaarden voor verpleegkundigen en verzorgenden eens flink onder de loep te nemen,’ vertelt onderzoeker Simone van Dulmen van IQ healthcare van het Radboudumc. ‘Uiteindelijk zal hieruit dus ook blijken voor welke verpleegkundige interventies onvoldoende of geen evidence bestaat, of met welke handelingen verpleegkundigen terughoudend moeten zijn omdat de evidence dit uitwijst.’ De werkgroep begint hier in januari mee, de resultaten worden naar verwachting rond de zomer openbaar gemaakt.

Primair gesloten wonden niet reinigen

Voor het NFU-programma zijn weliswaar alleen medisch specialistische richtlijnen bekeken, ze zijn wel degelijk interessant voor verpleegkundigen en verzorgenden, wil Van Dulmen nog benadrukken. ‘Zo wordt in de richtlijn ‘Wondzorg’ afgeraden om primair gesloten wonden te reinigen, en wordt het advies gegeven om geen ontsmettingsmiddelente gebruiken voor het reinigen van acute wonden.’ In de richtlijn ‘Dementie’ wordt aangeraden zo snel mogelijk materialen te verwijderen die bijdragen tot het veroorzaken en in stand houden van onrustig gedrag of een delier (katheters, drains, infusen) en fixatie te vermijden omdat dit een risicofactor kan zijn voor toename van onrustig gedrag.

Geen echte lijst

Er is overigens geen letterlijke lijst beschikbaar van deze niet-bewezen handelingen voor medisch specialisten – ze zijn voorlopig alleen nog geïntegreerd in de richtlijnendatabase van de Federatie van Medisch Specialisten. De aanbevelingen om terughoudend te zijn met handelingen staan in geel gemarkeerd in de betreffende richtlijn. Deze website is openbaar toegankelijk via www.richtlijnendatabase.nl.

Dossier Evidence Based Practice (EBP)
Ben je geïnteresseerd in EBP? In dit dossier verzamelt Nursing het laatste nieuws, achtergronden en blogs over EBP (evidence based practice) voor verpleegkundigen.
Meer info>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.