Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ook stagiairs in ziekenhuizen kunnen nu misbruik melden, 290 meldingen binnengekomen

Ook leerlingen die stagelopen in ziekenhuizen kunnen het nu melden als ze handelingen moeten verrichten waar ze niet voor bevoegd zijn, of als ze als volledige werkkracht worden ingezet. Vakbond FNV breidt haar speciale meldpunt uit naar de gehele zorg en houdt het meldpunt langer open.
Foto Arno Massee

FNV opende het meldpunt stagemisbruik op 3 november omdat de vakbond via het radioprogramma Reporter Radio (KRO-NCRV, NPO Radio 1) meldingen ontving van leerlingen die handelingen moesten verrichten, terwijl zij daar nog niet toe bevoegd waren.

Meldpunt breder en langer open

Het meldpunt was in eerste instantie alleen voor leerlingen, stagiairs en medewerkers in de VVT, gehandicaptenzorg en kinderopvang. Omdat meldingen blijven binnenkomen, is het meldpunt nu ook open voor alle leerlingen, stagiairs en werknemers in bijvoorbeeld ziekenhuizen, jeugdzorg, kraamzorg en ggz, aldus FNV.

Ook is het meldpunt langer open: het zou vandaag sluiten, maar misstanden melden kan nu tot 6 januari.

290 meldingen

Tot nu toe zijn 290 meldingen gedaan, schrijft de vakbond. ’De meldingen die we tot nu toe hebben ontvangen, gaan vooral over leerlingen die geen tot weinig begeleiding krijgen, als volledige werkkracht worden ingezet en handelingen moeten verrichten waartoe ze nog niet bevoegd zijn’, zegt Cor de Beurs, zorgbestuurder bij de FNV.

De meldingen die in de eerste drie weken zijn binnen gekomen, worden op korte termijn al bestudeerd. De vakbond wil met werkgevers in gesprek en geconstateerde misstanden oplossen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.