Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook verpleegkundigen zeggen #metoo

De campagne #metoo maakt veel los. Op de Facebookpagina van Nursing delen verpleegkundigen hun ervaringen met seksueel overschrijdend gedrag van patiënten.
Adobestock

Nursing -vakblad voor verpleegkundigen- riep verpleegkundigen op haar Facebookpagina op om seksueel getinte opmerkingen van patiënten te delen. Hierop kwamen meer dan tweehonderd reacties, en de teller tikt nog steeds door. Een greep uit de reacties:

‘Mijn Lowieke geniet ervan dat je hem wast.’

‘Kruip er maar lekker bij hoor, zuster.’

Bij het aanbrengen van een condoomkatheter: ‘Doe je dit bij je vader ook?’

Bij het aantrekken van sokken: ‘Ga je voor je man ook op je knieën zitten?’

‘Nu je mijn borstjes hebt gezien, mag ik die van jou zien?’

‘Wil je er even aan trekken?’

‘Mag ik je kutje zien?’

‘Je mag wel op mijn derde beentje zitten’

Pg-cliënt over geslacht: ‘Kijk! Hij groeit! Die past er wel bij jou in.’

‘Als ik jou zie, gaat er meer omhoog dan alleen mijn bloeddruk’

‘Deze douchebeurt was nog beter dan een orgasme.’

Aanraken

Er zijn ook verpleegkundigen die aangeven dat het niet altijd alleen bij opmerkingen blijft. Zo was er een patiënt die tijdens de nachtdienst van de verpleegkundige expres porno aanzette. Een ander werd stevig bij haar hand gepakt en op het geslachtsdeel gelegd met de woorden ‘Ga me hier maar even strelen’. Tijdens transfers worden wel eens ‘per ongeluk’ billen of borsten aangeraakt, en één verpleegkundige vertelt dat een patiënt haar stevig vastpakte en dichtbij haar gezicht zei: ‘Jij maakt me zo geil.’

IJskoude washand

De verpleegkundigen hebben verschillende manieren om hiermee om te gaan. Zo hebben een aantal gevatte antwoorden op de seksueel getinte opmerkingen. Een verpleegkundige reageerde op ‘Wil jij niet naast mij kruipen?’ met ‘Meneer, het is hier niet all-inclusive.’ Toen een patiënt tegen een andere verpleegkundige zei dat zijn bloeddruk omhoog gaat door haar, antwoordde ze: ‘Okay dag meneer! Ga maar voor de extra controle naar mijn collega van 60+.’ Of de verpleegkundige waartegen de patiënt zei: ‘Zuster, ze wassen mij ook altijd van onderen?’ Antwoordde de verpleegkundige: ‘Okay, mag ik uw handen eens zien? Prima, daar is niets mis mee. Succes!’ Ook de koude washand is een veelgenoemde maatregel. ‘Het zou kunnen gebeuren dat het warme water op is en er ijs in het waskommetje terechtgekomen is. Kwestie van een beetje laten afkoelen’, aldus een verpleegkundige.

Veroorzaakt door ziektebeeld

Een aantal nuanceren de kwestie: ‘Het zijn niet alleen mannelijke patiënten die dit doen, collega’s kunnen er ook wat van.’ Een mannelijke verpleegkundige zegt dat ook vrouwen zich schuldig maken aan ongewenst gedrag. Zo vroeg een mevrouw bij het intieme toilet of hij eens ‘extra wilde wrijven, want dat doet me zo’n deugd.’ Ook merkt een verpleegkundige op dat het seksueel ontremde gedrag veroorzaakt kan worden door het ziektebeeld. ‘Dit gebeurt vooral bij mannen die seksueel ontremd zijn door een CVA. Die kan je het niet kwalijk nemen, vind ik.’

Hoe trek jij als verpleegkundige de grens als je patiënt seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoont? Reageer hier >>

Wil je meediscussiëren? Dat kan op onze Facebookpagina >>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.