Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Opname in het hbo-register, daar zit ook een maar aan’

In de overgangsregeling mogen mbo’ers onder bepaalde voorwaarden in het hbo-register. 'Maar dat het kán, betekent niet voor iedereen dat je het ook moet doen', zegt Caroline van Mierlo, senior adviseur beroepsontwikkeling bij V&VN.
overgangsregeling wet BIG
Caroline van Mierlo

Is inmiddels bekend met welke vervolgopleidingen een mbo’er zich mag bijschrijven in het hbo-register tijdens de overgangsregeling?

‘Nee, nog steeds niet helemaal. Het is belangrijk dat daar nu snel duidelijkheid over komt. Voorwaarde is dat de vervolgopleiding qua inhoud en niveau gelijk staat aan een hbo-opleiding, ofwel niveau NLQF6. Een officiële erkenning daarvoor hebben op dit moment nog slechts zeven ziekenhuisvervolgopleidingen en een paar zitten nog in de procedure om erkend te worden. Dat worden er binnenkort dus meer. Welke opleidingen precies op de lijst komen, bepaalt het ministerie van VWS, daar gaat V&VN niet over.’

Wat betekent NLQF6? Alle onderwijstermen verklaard hier>> 

Vanuit de VAR’s kwam kritiek op de overgangsregeling: een gespecialiseerde vervolgopleiding op hbo-niveau is iets anders dan een hbo-v-diploma, luidde bijvoorbeeld de kritiek vanuit het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Nursing. Bovendien is het niet fair tegenover al die opgeschoolde mbo’ers die de hbo-v naast hun werk hebben gedaan.

Wat vind je van die kritiek?

‘Tijdens de overgangsregeling is de toegang tot het register wat ruimer gemaakt. Ik snap best dat daarop tegengeluiden komen. Want natuurlijk is een mbo-opgeleide met een verpleegkundige vervolgopleiding iets anders dan iemand met een breed bachelordiploma waarmee je in alle werkvelden terecht kunt. De ketenzorg wordt belangrijker, hbo-verpleegkundigen moeten breed de regie kunnen voeren. En uiteindelijk wordt het onderscheid op de werkvloer gemaakt door functiedifferentiatie. Dat is nieuw. Trouwens, het blijft je eigen keus om je in te laten schrijven in het hbo-register, het is geen verplichting.’

Maar als registratie in het hbo-register volgens de overgangsregeling mag, kan ik me voorstellen dat je het ook doet, zo van ‘binnen is binnen’?

‘Begrijpelijk. Daar zit wel een maar aan. Als je via de overgangsregeling – dus puur op basis van je (vervolg)opleiding – bent opgenomen in het hbo-register, maar je kunt niet aantonen dat je gewérkt hebt als regieverpleegkundige, kom je straks bij de herregistratie in de problemen. Dat het kán, betekent niet dat je het ook moet doen. Ga bij jezelf te rade: past de hbo-titel bij me, past hij bij de functie die ik heb? Werk ik ook echt als regieverpleegkundige en ambieer ik die functie wel? Heb ik bijvoorbeeld lol in richtlijnontwikkeling, in het nadenken over protocollen? Daar komen straks ook nog eisen aan nascholing bij. Bovendien: het is niet nu of nooit. Je kunt je nog drie jaar lang laten opnemen in het hbo-register.’

Lees het hele interview met Caroline van Mierlo hier.

 

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Typisch! het is duidelijk dat de VenVn vooral de belangen van de hbo verpleegkundigen behartigd en dat de bestuurders totaal niet (willen?)weten wat er op de werkvloer speelt.
  De zogenaamde regieverpleegkundige gaat het werk doen van de huidige verpleegkundige(mbo-hbo-inservice) met misschien een beetje onderzoek/ ebp. Ondanks dat alle verpleegkundigen dit werk op hetzelfde niveau doen staat dezelfde functie met andere titel straks alleen open voor mensen met een hbo opleiding, maakt niet uit wanneer gevolgd (40 jaar of een jaar) geleden, of wat hun ervaring is. Want breed opgeleid en hbo , Graag zou ik weten wat de meerwaarde van een brede opleiding is als je langer dan 5 jaar in 1 veld werkzaam bent, in het kader van bevoegd en bekwaam :als je 5 jaar minder dan 2080 uur als verpleegkundige werkzaam bent kan je je alleen herregisteren na scholing en een toets! Dat zou dus ook moeten gelden voor de “houdbaarheid” van de brede opleiding.
  De “gewone” inservice en mbo verpleegkundige kunnen zich per definitie niet registeren ondanks dat de functie van regieverpleegkundige dichter bij hun huidige werkzaamheden staat dan die van “nieuwe” verpleegkundige. Dat de VenVn Hun belangen ook behartigd blijkt nergens uit!
  Ik vraag me ook af waarom de VenVn onderscheid maakt in het voorstel en advies van de overgangsregeling terwijl zij ook weten dat alle verpleegkundigen al 40 jaar hetzelfde werk doen! De vraag is dan werkten de hbo verpleegkundigen op mbo niveau? En als je dit al vele jaren doet hoe zit het met bekwaamheid en competenties of werkten mbo verpleegkundigen op hbo niveau?
  De inservice verpleegkundige wordt ten onrechte mbo verpleegkundige genoemd: de inservice was geen hbo en ook geen mbo. De inservice verpleegkundige werd opgeleid voor het 1 e deskundigheidsniveau ( net als de toenmalige hbo )in 1 veld en had veel meer specifieke kennis tav van dat veld dan de hbo er. Je zou kunnenzeggen dat het een specialisatie voor 1 veld was op het eerste (hbo) deskundigheidsniveau. De VenVn weet dit ook maar kiest ervoor om de belangen van de inservice opgeleiden ondergeschikt te maken aan het belang van de zo vurig gewenste functiedifferentiatie na een jarenlange lobby.
  Dan nog het volgende : in de voorgestelde overgangregeling kan de inservice en mbo verpleegkundige met een specialisatie (NLQF 6)zich registeren als regie verpleegkundige. Zeer logisch gezien het niveau en de werkzaamheden.
  Vind je het volgende terug in de reactie van de VenVn:”Vanuit de VAR’s kwam kritiek op de overgangsregeling: een gespecialiseerde vervolgopleiding op hbo-niveau is iets anders dan een hbo-v-diploma, luidde bijvoorbeeld de kritiek vanuit het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Nursing. Bovendien is het niet fair tegenover al die opgeschoolde mbo’ers die de hbo-v naast hun werk hebben gedaan.” Bizar dat de VenVn dit ook in hun reactie naar VWS benoemd:
  Niet fair? De mbo ers die een hbo opleiding hebben gevolgd hebben dit bewust gedaan. De inservice verpleegkundigen hebben bewust gekozen om op eerste deskundigheidsniveau voor 1 veld te worden opgeleid ( want: wilde niet in de andere velden gaan werken en zoveel mogelijk kennis voor hun specifieke veld opdoen) zij worden nu gedegradeerd! Onvrijwillig!
  De specialisatie zijn NLQF 6 niveau net als de hbo ; hoe kan je nu bedenken dit dan toch niet zo te waarderen? Ook hier lijkt de hbo lobby sterk! En niet sociaal!
  Jammer!

  • Lees alle reacties
  • Ben het al niet eens met jouw eerste zin. Ik weet niet hoe goed jij gelezen hebt naar blijkbaar zijn alle hbo geschoolden van voor 2012 opeens geen bachelor meer… tenzij ze de toets halen wat die dan ook mag inhouden…!! Dus wat ben je dan? Want we zijn wel degelijk anders opgeleid dan mbo. Dus dan zitten we er tussenin? Ik lees een heleboel kansen voor mbo die er tnt niet waren maar de hbo’er van voor 2012 lijkt het voor niks te hebben gedaan…
   En je hebt blijkbaar mazzel als je door studie vertraging in 2012 afgestudeerd bent ipv 2011. (Alsof je dan anders les hebt gehad… niet dus!!)

 3. erg teleurstellend en typische reacties van v Mierlo vanuit de theoretische bureaucratisch gedachtegoed en verder ontwikkeld vanuit de burostoel. Juist op afstand dus van de praktijk. Getuigd van geen feeling en zicht op de huidige werkvelden en hoe deskundigheid juist in de praktijk door de meeste verpleegkundigen is en wordt ontwikkeld. De mbo en inservice opgeleiden en hbo “oude” steil zijn juist diegene die de zorg op peil houden en blijven aanjagen. Bottom up dus, en het wordt dus topdown. Tevens voor werkgevers aanleiding tot nivellering van salarissen. Hoe lang blijven we nog in de zorg?

 4. In dit stuk staat dat het onderscheid toch op de werkvloer wordt gemaakt met de functiedifferentiatie…….
  Wat gaat dit betekenen / inhouden, wat betekent dit voor je salaris?
  Als je dan als niv 4 / MBO geregistreerd staat en je met een goede functie wel een HBO loon krijgt?????
  Mag je dan nog specialisaties doen met je niv 4 / MBO?
  nog heel véééééééél onduidelijkheden

  • De ervaring leert dat in veel ziekenhuizen en zorginstellingen het zuiden van het land (Brabant ZO en Limburg) HBO-verplegkundigen worden betaald in schaal 45.
   In de psychiatrie en ziekenhuizen elders worden HBO-ers betaald in schaal 50. Staar je dus niet blind op het salaris. En ook niet op de werkzaamheden want die zijn voor HBO en MBO ook vaak gelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.