Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oud-zorgverleners kunnen terecht bij 3 matchingsites voor tijdelijke coronafuncties

Het matchen van ex-zorgverleners met instellingen is hot. In korte tijd zijn er allerlei initiatieven ontstaan die zorgverleners in de coronacrisis willen ondersteunen. Via uitgeverijen, vakbonden, beroepsverenigingen en particuliere initiatieven kunnen mensen en instellingen zich daarvoor aanmelden.
verpleegkundigen of studenten kijken samen op een briefje in de gang
Foto: Arno Massee

Zo werd gisteren www.extrahandenvoordezorg.nl gelanceerd. Een coalitie van partijen sloeg de handen ineen om hun al gestarte initiatieven te bundelen. Denk daarbij aan alle vakbonden, werkgevers (Actiz, GGD GHOR, GGZ Nederland, NFU, NVZ, Regioplus), het ministerie van VWS en het vrijwilligersinitiatief van verpleegkundigen Karin van Montfoort en Renske Verhoeven, de Linkedingroep  COVID-19 Extra handen aan het bed’.

Via regionale contactpunten van werkgeversorganisaties zoals Regioplus zullen oud-zorgverleners tijdelijk gekoppeld worden aan zorg- en welzijnsorganisaties die daar behoefte aan hebben. Het gaat om gepensioneerde en oud-zorgverleners, studenten, en docenten van zorgopleidingen.

Matchen van vrijwilligers en zorgorganisaties

De regionale contactpunten halen bij zorg- en welzijnsorganisaties in hun regio op welke behoefte zij hebben. Daarna matchen ze vraag en aanbod. Vrijwilligers-initiatieven zoals ‘COVID-19 Extra Handen aan het bed’ en de initiatieven van vakbonden en beroepsverenigingen geven hun aanmeldingen door aan een landelijke database. Op 20 maart waren er al 10.000 aanmeldingen.

Kwaliteit en noodscholing

De initiatiefnemers houden rekening met de kwaliteitsstandaarden en het besmettingsrisico dat de inzet van mensen van buiten de organisatie met zich meebrengt. Op de site staan documenten voor nood-scholing.

Medische banenbank

De vacaturesite www.medischebanenbank.nl van uitgeverij BSL biedt ziekenhuizen en instellingen de kans om kosteloos hun vacature of oproep te plaatsen voor zorgpersoneel in de aanpak tegen het coronavirus. De site nodigt medisch professionals, studenten, oud-zorgmedewerkers en zzp’ers uit om te reageren op de geplaatste vacatures.

Gezondheidszorg Banen

Ook op gezondheidszorgbanen.nl/covid19 kunnen zorginstellingen gratis vacatures plaatsen voor tijdelijk personeel in coronatijden. Het vacatureplatform is onder meer een initiatief van Medisch Contact, De Geneeskundestudent, en de KNMG.

Geen zorgprofessional en toch helpen?

Bovenstaande initiatieven richten zich op (oud)zorg-professionals. Mensen zonder ervaring en/of opleiding in de zorg kunnen terecht bij de actie ‘ready 2 help’ van het Rode Kruis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.