Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overgangsklachten kunnen ziekteverzuim vergroten

Het ziekteverzuim van gezonde, werkende vrouwen tussen de 44 en 60 jaar is voor 34 procent terug te voeren op overgangsklachten.

Dat blijkt uit onderzoek van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en bedrijfsgeneeskundige dienst van Aalst Arbo Advies. Overgangsklachten kunnen het dagelijks leven behoorlijk verpesten. Uit eerder onderzoek is bekend dat het ziekteverzuim onder vrouwen van 45 jaar en ouder het hoogst is. 

 

Thuiszorg

Het onderzoek in Friesland is gehouden onder alle vrouwelijke personeelsleden van ziekenhuis Nij Smellinghe en thuiszorgorganisatie Palet tussen de 44 en 60 jaar. Van de 978 vrouwen vulden er 208 een toegestuurde vragenlijst volledig in. Het merendeel van de vrouwen was goed opgeleid, rookte niet en sport minstens een keer per week. Uit de resultaten blijkt dat bijna 34 procent van het ziekteverzuim van de onderzoeksgroep verklaarbaar is door overgangsklachten. Of overgangsklachten daadwerkelijk het risico op ziekteverzuim vergroten, moet worden bevestigd in vervolgonderzoek.

 

 

Henk Oosterhof, gynaecoloog in Nij Smellinghe en één van de schrijvers van het artikel, is zeer enthousiast over de uitkomsten van het onderzoek. ‘Het was natuurlijk al bekend dat de overgang een grote invloed heeft op het leven van vrouwen, maar het onderzoek toont de ernst van deze klachten aan. Nu het verband met ziekteverzuim wordt aangetoond, is ook duidelijk dat preventie en behandeling van deze klachten veel winst kan opleveren.’

 

Bronnen: Menopause / Zorgvisie 

 

 leeshierhetonderzoek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.