Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Palliatieve sedatie veel vaker toegepast

Palliatieve sedatie wordt veel vaker toegepast dan voorheen. ZonMw onderzoekt de stijging, schrijft minister De Jonge in een gisteren gepubliceerde Kamerbrief.
Foto: iStock

In 2005 vond palliatieve sedatie plaats bij 8,2 procent van alle overleden mensen, in 2015 bij 18,3 procent. Dat blijkt uit evaluaties van de Euthanasiewet en uit een analyse onder ruim 1.000 patiënten. De toename is te zien bij alle groepen patiënten. Ook in andere landen vindt palliatieve sedatie steeds vaker plaats.

Onderzoek reden stijging

De reden voor de stijging van het aantal gevallen van palliatieve sedatie is onduidelijk. Een onderzoek binnen het ZonMw-programma Palliantie moet de toename verklaren. Dit onderzoek loopt tot 2021 en de eerste stap is het interviewen van 60 artsen, andere zorgverleners, nabestaanden en patiënten. De resultaten van deze interviews worden volgend jaar verwacht.

Richtlijn herzien

De minister schrijft ook dat de richtlijn Palliatieve sedatie momenteel herzien wordt. Ook komt er een handreiking voor palliatieve sedatie bij mensen met dementie. Wanneer de nieuwe richtlijn en handreiking verschijnen is nog niet bekend.

2 REACTIES

  1. Al jaren werkend in een hospice kom ik steeds vaker tegen dat zowel de patient als de familie al aangeven dat als er bezwaren zijn voor euthanasie –het is zo drastisch –dat wil ik mijn familie niet aandoen– e.d. formuleringen, ze al bij voorbaat kiezen voor palliatieve sedatie zonder dat ze eigenlijk precies weten wat het is en wanneer het kan worden toegepast.
    De mensen kennen steeds vaker het begrip euthanasie en palliatieve sedatie, wat en hoe is ze veel minder bekend. Soms vinden ze ook dat ze er recht op hebben. Dat palliatieve sedatie een medische handeling is die de arts bepaald is vaak onbekend.

    Tijd nemen om zaken door te spreken met meerdere disciplines, zoals arts, palliatief / oncologie verpleegkundige, geestelijke verzorging kan het begrip doen toenemen.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.